Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Борисов тъкми клопка, за да печели време

Христо Иванов: Борисов тъкми клопка, за да печели време

България

|
Пет, 14 Авг 2020г. 14:45ч.
Христо Иванов: Борисов тъкми клопка, за да печели време

Основната цел на предлаганата от премиера Бойко Борисов нова конституция е печелене на време, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него премиерът се опитва да си гарантира възможността да организира следващите парламентарни избори, като едновременно с това промени правилата за тях.

"Това е изключително опасно, хората настояват за ясно поемане на политическа отговорност", заяви Иванов.

Той каза, че премиерът не е казал и дума за двете искани от протестиращите оставки – неговата и на главния прокурор Иван Гешев. Борисов каза само, че ще се оттегли.

Според Иванов това значи, че се прави опит да се гарантира довършване на мандата на това правителство, макар и с друг премиер – например със социалния министър Деница Сачева, чието име се завъртя през последните дни.

Нито една от предлаганите от Борисов промени не изисква свикване на Велико народно събрание, твърди Иванов.

По отношение на съдебната система реформите могат да бъдат направени от обикновен парламент. Борисов предлага създаването на прокурорски и съдийски висши съдебни съвети, промяна в начина, по които ще се избират членовете им, както и намаляване на мандатите на двамата върховни съдии и главния прокурор от 5 на 7 години.

Христо Иванов каза, че същите реформи са били разработени от него и екипа му още през 2015 г., докато той беше правосъден министър в кабинета "Борисов 2".

Радвам се, че управляващите са осъзнали, че тези промени за неизбежни, но прекалено късно, добави той.

Според Иванов в случая има сериозен риск от стопиране, а не от рестартиране на демократичния процес:

"Това е клопката, която приложиха българските елементи от комунистическия режим, които единствени 90-та година наложиха писането на нова конституция вместо прилагането на бързи реформи".

Според Иванов намаляването на броя на депутатите е вредно, защото така се намалява и представителството на гражданите.

"Празните заявки за Велико народно събрание, без да бъде конкретизирано какво ще пише в тази нова конституция, и Борисов също не може да конкретизира това, и намаляването на депутатите самоцелно, не са начин да се рестартира българската демокрация. Това са стари популистки тези, които се използват, за да се замести разговорът за необходимите дълбоки промени, за да се подмени волята за рестарт с тупкане на топката, разиграване стратегическо многомечесечно и потенциално – няколко години, защото си спомняме какво се случи 90-та година", каза той.

Според него начинът да се върви напред е чрез бързи оставки и решителни реформи, направени от обикновено Народно събрание, избрано на нови избори.

mediapool.bg