Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов: Ходът на Бойко Борисов - като да играеш шах с каратист. Оставка!

Слави Трифонов: Ходът на Бойко Борисов - като да играеш шах с каратист. Оставка!

България

|
Пет, 14 Авг 2020г. 15:58ч.
Слави Трифонов: Ходът на Бойко Борисов - като да играеш шах с каратист. Оставка!

"Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си". Така Слави Трифонов коментира предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и писане на нова конституция вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести .

"Днешният ход на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист – ти местиш фигурите, а той рита дъската. Всъщност и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка и прави всичко възможно, за да организира той следващите избори. Каквито и да са те", пише той.

Според него предложенията на Борисов могат да бъдат приети и от Обикновено Народно Събрание.

"Така че изводът е прост и ясен:

оставка на това правителство, служебно правителство и предсрочни избори!", пише Слави Трифонов.

Лидерът на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова също коментира, че предложенията могат да бъдат приети и от Обикновено Народно Събрание.

"Питам Борисов кой му написа днешната реч за промяна в Конституцията – той не говори така, това не е неговият език.Моят въпрос към него е: "Кой ви написа речта – Маджо, приятелският кръг, Пеевски? Кой ви написа днешната реч? Кой ви даде идеята за нова конституция и защо лъжете българските граждани, че проектът е възможно да бъде приет в това народно събрание?", каза Манолова пред бТВ.

Тя припомни, че са необходими 160 гласа на депутати за приемане на проект за нова конституция и за насрочване на Велико Народно събрание.

"От къде ще ги съберете, с кого се разбрахте – с ДПС, с БСП, с патриотите?", попита Манолова.

Според нея Борисов се опитва да си спечели политическо време.

"Това е позорно действие, в което един премиер, който е загубил доверие, се опитва да си удължи политическия живот за сметка на българската Конституция", каза Манолова.

По думите й хората не искат Борисов за премиер, не искат Борисов в институциите, а той се опитва да им предлага нова Конституция.

Според нея легитимността на Борисов е напълно изчерпана и той не е човекът, който може да предложи промяна в основния закон на страната.

mediapool.bg