Кламер БГ - Новини: Хиляди изпратиха Трифон Иванов в последния му път

Хиляди изпратиха Трифон Иванов в последния му път

Спорт

|
Ср, 17 Фев 2016г. 16:49ч.
Хиляди изпратиха Трифон Иванов в последния му път

Около пет хиляди души – близки, приятели и футболни фенове, си взеха последно сбогом с легендата Трифон Иванов, който си отиде на 13 февруари от масивен инфаркт на 50-годишна възраст.

В поклонението в сряда в Двореца на културата и спорта "Васил Левски" във Велико Търново се включи почти целият национален отбор от незабравимото за страната ни световно първенство по футбол през 1994 г. в САЩ, когато тимът ни с участието и на Иванов стана четвърти. Наско Сираков, Петър Хубчев, Йордан Лечков, Цанко Цветанов, Ивайло Йорданов, Илиян Киряков, Красимир Балъков и Борислав Михайлов, който присъстваше и в качеството си на шеф на БФС, изпратиха защитника на тима в последния му земен път..

С тях бе и Христо Стоичков, който пристигна специално от САЩ за изпращането на близкия си приятел. Той трудно сдържаше сълзите си. Единствените от легендарния състав, които отсъстваха, бяха Любослав Пенев и Емил Костадинов. На поклонението бяха и треньорите Димитър Пенев, Георги Василев и Христо Бонев.

Траурната церемония в памет на Трифон Иванов, който е почетен гражданин на Велико Търново, започна с химна на България и на старата столица.

В словата си присъстващите припомниха великолепната игра на Трифон Иванов на първенството в САЩ, както и победния му гол над Русия през 1997 година, с която България се е класирала на Световното първенство във Франция през 1998 година.

"Трифон е велик футболист, железен защитник, легенда, така го познава светът", каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов. Човек с голямо сърце, безкрайно загрижен за децата, влюбени във футбола, каза още той.

"Трифон за мен беше повече от приятел, израснали сме заедно от деца, учили сме в едно училище, играли сме заедно футбол докато стигнем до мъжкия футбол. Жалко, отиде си един велик футболист и голям човек. Ще ни липсва, ще ни липсва неговия хумор, ще ни липсва всичко, което той изразяваше и правеше", каза през сълзи Красимир Балъков.

"Това е най-неприятното нещо, той е най-железният от нашия състав. Трифон Иванов не се предаде, а природата ни го отне", заяви Димитър Пенев.

Един от видимо най-разстроените бе Наско Сираков, който успя да каже само: "Почивай в мир, братчето ми".

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми до неговите близки.

Посмъртно Трифон Иванов беше отличен с почетния знак "Венец на победителя", най-високото отличие на Министерството на младежта и спорта. Стана ясно, че на негово име ще бъде учредена ежегодна награда за млад футболист и Международен турнир за деца и юноши по футбол.

mediapool.bg