Кламер БГ - Новини: Посланик Херо Мустафа: Независимостта на медиите трябва да е законово установена

Посланик Херо Мустафа: Независимостта на медиите трябва да е законово установена

България

|
Четв, 29 Окт 2020г. 15:16ч.
Посланик Херо Мустафа: Независимостта на медиите трябва да е законово установена

"Публично финансираните медии са основополагащи за демокрацията. Независимостта на българските медии - частни или обществени, от политически интерес, е много важна. Тя трябва да бъде законово установена и всеки опит да се отстъпи от тази независимост или медии да се концентрират в ръцете на влиятелни личности, оставя вратата отворена за възможно отслабване на тези пазители на обществения интерес".

Това заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа, която участва в националната онлайн конференция "Медийната грамотност в България: Какво научихме от кризата?", организирана от Коалицията за медийна грамотност и Фондация "Фридрих Науман" в партньорство с Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

В рамките на дистанционното обучение по време на пандемията не е развита дигиталната медийна грамотност, сочат резултатите от две паралелни проучвания сред учители и ученици, проведени от Коалицията за медийна грамотност.

Представителят на организацията Антоанета Василева каза, че целта на направените през месец май проучвания е била да установи до каква степен учителите се чувстват комфортно

и познават онлайн-средата и ползват всички инструменти в нея. "Колкото до учениците, за нас беше важно да разберем доколко са им поставяни задачи, свързани с работа в екип, търсене на информация, анализ на информация и създаване на съдържание, защото това са ключови неща, когато говорим за развиване на дигитална медийна грамотност", допълни тя.

"Медийната грамотност трябва да се учи в училище от ранна възраст", коментира посланик Херо Мустафа.

Дипломатът отбеляза важността на ранното развиване на критичното мислене и здравословни онлайн умения Според нея не само образователната система и семейството, но и гражданското общество и независимите медии играят основна роля в тази посока. Гражданското общество и независимите медии трябва да участват в процеса да образоват публиката и да разкриват дезинформацията, добави тя.

Мустафа коментира, че технологиите улесняват връзките между хората, но спомагат и за разпространение на фалшиви новини и дезинформация. "С модерната технология те се разпространяват като вирус. Нашата отговорност и цел е да сме сигурни, че бъдещите поколения са научени как да различават истината от фикцията", коментира Херо Мустафа.

Заместник-министърът на образованието Петър Николов каза, че технологиите могат да превърнат гражданите в свободни хора, но носят и огромна опасност, защото "могат да превърне гражданите в тълпа, която се модерира от някакви хора".

"По кой от двата пътя ще тръгнат обществата, зависи пряко от грамотността, от интернет и медийната грамотност, от умението да отличаваш фалшивите новини и да проследяваш източниците", каза Николов и увери: "За Министерството на образованието и науката е от изключително значение да инвестираме огромни усилия в това да създадем поколение в България, което няма утре да падне жертва на една или друга манипулация, поколение, което може да отличава вярното от невярното и може да прави осъзнат, разумен, смислен избор".

mediapool.bg