Кламер БГ - Новини: Изчезналият край Гърмен хеликоптер е открит, но пилотът е загинал

Изчезналият край Гърмен хеликоптер е открит, но пилотът е загинал

България

|
Пет, 22 Септ 2023г. 20:33ч.
Изчезналият край Гърмен хеликоптер е открит, но пилотът е загинал

Снимката е архивна

Изчезналия край село Гърмен хеликоптер е открит, но пилотът е загинал, предаде БГНЕС.

Машината е открита в района между селата Лещен и Гърмен. Вертолетът е паднал в дерето на река Канина, на 1.5 километра от село Гърмен, което се намира край Гоце Делчев, област Благоевград.

В издирване на машината и спасяването на пилота беше задействан екип военнослужещи с хеликоптер "Кугър".

Югозападно държавно предприятие е наело частния хеликоптер от фирма "Авиоотряд Варна", за да третира от въздуха нашествията на процесионка, която е заплаха за бора и иглолистните видове в района.

Загиналият пилот е имал 40 годишен опит по данни от частната компания.

През последните няколко дни машината, която е модел "Робинзон", е пръскала в района на селата Гърмен и Сатовча. Мероприятията са започнали на 18 септември и са продължили до 21 септември вечерта.

Тази сутрин хеликоптерът е тръгнал да се прибира. Той е излетял от стадиона на село Гърмен към пловдивското село Цалапица в 7:30 часа. Малко след това - около 8 часа, връзката с пилота е изгубена. Машината е прелетяла около 5 км.

По това време в района е имало гъста мъгла. "Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът минава, но той не се виждаше, имаше много мъгла. И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла", коментира Албен Пирински.

Маршрутът на селскостопанската машина от Гърмен към Цалапица е минавал по диагонал на целите Родопи. Територията е слабо населена и голяма част от нея е с гъста гора.

След като в ранния следобед днес машината не е кацнала в Цалапица, е подаден сигнал за изчезнал хеликоптер по трасето. Според протокола, когато в продължение на 4 часа не се установи връзка с пилот, машината се смята за паднала на земята.

От Министерство на отбраната информираха, че в 14.01 часа от авиобаза "Крумово" е излетял екипаж военнослужещи с вертолет "Кугар", чиято мисия е била да търси падналата машина и да спаси пилота.

Тази сутрин в района е имало още един хеликоптер - на Гранична полиция, който е изпълнил безаварийно летателния си план.

mediapool.bg