Кламер БГ - Новини: Земеделският министър обеща закон за надценките

Земеделският министър обеща закон за надценките

България

|
Съб, 23 Септ 2023г. 18:22ч.
Земеделският министър обеща закон за надценките

Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС

Министерският съвет работи върху закон, който да сложи рамки на надценките при търговия с аграрни стоки. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев при откриването на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни край Калофер. По-рано пред Нова телевизия той коментира, че проверки на ведомството са установили, че надценките за мляко и млечни продукти стигат до 70%.

"Пуснахме още от втората седмица, откакто поех поста, една проверка на цените от рафта в магазина до фермата. За мляко и млечни продукти. Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. На дребно. Стига се и до 70%", заяви Вътев.

Той подчерта, че у нас лиспва закон за търговията с аграрните продукти и такъв за кооперативите. А двете теми са свързани.

"Нужен е такъв закон, който да сложи някаква рамка на тези надценки. Не може най-силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказва земеделският производител, който няма кого да натиска ценово", каза Вътев на събора край Калофер.

Спечелване на потребителското доверие е една от най-важните задачи пред сектора, заяви още министърът. Той подчерта още, че продуктивността на българските породи животни, защото отвън конкуренцията е огромна, пазарът е отворен и България не може да спре вноса от която и да е страна от ЕС.

Още по темата:

Фермерите и правителството се разбраха, край на протеста

След изтичане на двата месеца срок, договорени между правителство и производители, в България ще се внася слънчоглед от Украйна, заяви още министърът.

Той припомни, че в момента реколтата на българския слънчоглед е с по-нисък добив от очаквания - 1,6 милиона тона, а за преработвателния сектор са нужни общо 4 милиона тона слънчоглед.

"Тук търговските преговори между производителите и преработвателите са от водещо значение. Няма такъв административен орган или контролен орган, който може да отиде и да ги застави на какви цени да си направят сделката. Те сами трбява да се разбират", каза министърът.

Временната забрана на вноса бе едно от условията на протестиращите зърнопроизводители, които миналата седмица блокираха София и редица пътища в страната с техниката си. Бе постигнато и споразумение за лицензионен режим за вноса на украински пшеница, царевица и рапица. Освен това правителство и производители се разбраха за изплашане на субсидии към сектора.

mediapool.bg