Кламер БГ - Новини: ХДС/ХСС и "Зелените" започнаха проучвателни преговори за коалиция в Германия

ХДС/ХСС и "Зелените" започнаха проучвателни преговори за коалиция в Германия

Европа

|
Вт, 05 Окт 2021г. 18:20ч.
ХДС/ХСС и "Зелените" започнаха проучвателни преговори за коалиция в Германия

Лидерът на ХДС Армин Лашет

Лидерите на консервативния съюз на приключващата мандата си канцлерка Ангела Меркел и "Зелените" се срещнаха в Берлин днес, за да проучат възможността за сформиране на коалиция, която да управлява Германия през следващите четири години, предаде ДПА във вторник.

Разговорите, които се провеждат при закрити врата, бяха последните от първия етап на проучвателни маневри между четирите най-големи партии след изборите на 26 септември.

Християндемократите на Меркел (ХДС), предвождани сега от Армин Лашет, заедно с баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС), се опитват да договорят тристранно управление със "Зелените" и приятелски настроените към бизнеса свободни демократи (СвДП).

Социалдемократите (ГСДП), които с малка преднина се оказаха най-голямата партия със само 25,7 процента от гласовете пред ХДС/ХСС с 24,1 процента, също се опитват да договорят коалиция със "Зелените" и СвДП.

Двете по-малки партии, "Зелените" с 14,8 процента и СвДП с 11,5 процента, бяха първите, които се срещнаха миналата седмица в търсене на общи позиции.

Въпреки че "Зелените" биха предпочели сделка с ГСДП и СвДП, те не изключват създаването на правителство с ХДС/ХСС. СвДП ясно изрази предпочитанието си за коалиция с ХДС/ХСС, но също не изключи възможността за коалиция с ГСДП.

Заместник-председателят на СвДП Йоханес Фогел разкритикува ХДС/ХСС в свое съобщение в "Туитър" вчера, в което обвини блока в нарушаване на споразумението за провеждане на разговорите при закрити врата. Той каза, че нищо не се е получило от два от трите етапа на разговори със СвДП миналата седмица, а информация от разговорите по време на третия етап е изтекла в медиите. "Това беше забелязано (. . .) и е дразнещо", каза по адрес на консервативния блок.

mediapool.bg