Кламер БГ - Новини: Социалдемократи, "Зелени" и либерали се срещат утре за обсъждане на коалиция в Германия

Социалдемократи, "Зелени" и либерали се срещат утре за обсъждане на коалиция в Германия

Европа

|
Ср, 06 Окт 2021г. 14:11ч.
Социалдемократи, "Зелени" и либерали се срещат утре за обсъждане на коалиция в Германия

Кристиан Линднер, сн. ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи, които победиха на парламентарните избори, "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) ще проведат утре предварителни обсъждания за създаване на управляваща коалиция, обяви днес СвДП, предаде Франс прес.

Току-що предложих на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц, в съгласие със "Зелените", да се срещнем утре за обсъждане и среща ще има, обяви на пресконференция председателят на СвДП Кристиан Линднер.

Изглежда "Зелените" и СвДП обмислят коалиция със социалдемократите, а не с християндемократите от блока ХДС/ХСС, класирал се втори на изборите на 26 септември.

За нас коалиция "Ямайка" (с християндемократите) остава вероятен вариант като съдържание, обясни Линднер.

Консерваторите обаче, паднали до исторически най-ниския си изборен резултат, са отслабени като никога и мнозинството германци, според допитванията, искат те да излекуват раните си в опозиция.

На този фон либералите приеха предложението на "Зелените" да проведат обсъждания приоритетно със социалдемократите.

Природозащитниците наистина обявиха тази сутрин, че предпочитат т.нар. "светофарна" коалиция заедно с ГСДП и либералите и предлагат на двете партии да се опитат да договорят споразумение за съставяне на тройна коалиция, която ще е първа подобна от 1950 г. насам.

Съпредседателят на "Зелените" Роберт Хабек заяви пред журналисти, че неговата партия "предлага на Свободната демократическа партия заедно да се обърнат към Германската социалдемократическа партия и да преминат от фазата на проучвателните обсъждания...към тристранни преговори".

"Това засега е предложение към Свободната демократическа партия. Нека видим как ще реагират те на него", каза Хабек, като подчерта, че все още има сериозни различия, както между "Зелените" и свободните демократи, така и между "Зелените" и социалдемократите.

"Все още не са обсъждани много неща", изтъкна Хабек.

Представители на трите партии вече са се срещали поотделно едни с други, но досега не е имало тристранни преговори, отбелязва Ройтерс. ГСДП заяви в неделя, че е готова да води тристранни преговори със "Зелените" и свободните демократи.

mediapool.bg