Кламер БГ - Новини: Франция подкрепи Северна Македония за ЕС

Франция подкрепи Северна Македония за ЕС

Европа

|
Четв, 17 Март 2022г. 15:32ч.
Франция подкрепи Северна Македония за ЕС

Буяр Османи

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяар Османи е провел телефонен разговор с министъра на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, съобщи БТА.

Фокусът на разговора беше европейското досие на Република Северна Македония в светлината на настоящото френско председателство на Съвета на Европейския съюз и потенциала на това председателство за напредък.

Двамата разговаряха и за хода на политическия диалог с Република България и за ситуацията в Украйна и как това се отразява на страните от Западните Балкани, за стабилността и сигурността на региона и Европа като цяло.

По време на телефонния разговор бяха получени ясни и недвусмислени уверения за подкрепата на Франция за готовността на Република Северна Македония за начало на преговори, както и за ролята на Франция в този процес.

Буяр Османи информира Жан-Ив льо Дриан, че Северна Македония е постигнала 100 процента съответствие с Общата външна политика и политиката за сигурност и подчерта, че европейската перспектива на страната и региона е съществен принос за устойчива регионална и европейска стабилност, пише в прессъобщението от министерството на външните работи на Република Северна Македония.

mediapool.bg