Кламер БГ - Новини: Употребата на екстази намалява заради локдауните, на другите наркотици расте

Употребата на екстази намалява заради локдауните, на другите наркотици расте

Европа

|
Четв, 17 Март 2022г. 16:08ч.
Употребата на екстази намалява заради локдауните, на другите наркотици расте

Употребата на екстази намалява заради локдауните, на другите наркотици расте

Затварянето на нощни клубове и барове по време на локдауните в пандемията от Covid-19 в Европа вероятно е в основата на значителния спад в употребата на парти наркотици като екстази, но консумацията на други наркотични вещества като кокаин и канабис продължава да нараства. Това констатира европейско проучване на базирания в Лисабон Център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA).

Проучването обхваща анализ на отпадъчни води от близо 45 милиона души в 75 европейски града, съобщава Ройтерс.

Около половината от градовете, в които е проведено проучването, регистрират увеличение на откритите остатъци от кокаин, амфетамин, канабис и метамфетамин в отпадъчните води.

Доклад на ООН за 2021 г. показва голямо увеличение на употребяващите наркотици в световен мащаб поради пандемията. В него се казва, че мнозина са се обърнали към наркотиците поради бедност, безработица и неравенство.

Екстази е единственият наркотик, чиито остатъчни количества намаляват в по-голямата част от изследваните градове, вероятно поради затварянията на нощните заведения, където често се консумира.

Проучването също така показа, че вече се наблюдава по-равномерно разпределение на наркотиците в европейските градове в сравнение с предишни години, когато се наблюдават по-разнообразни географски модели.

Кокаинът, например, остава най-разпространен в градовете на Западна и Южна Европа, но все по-често се среща в Източна Европа. Метамфетаминът, исторически концентриран в Чехия и Словакия, сега се открива в градовете по целия континент.

Проучването казва, че употребата на канабис изглежда е била по-малко засегната от локдауните, отколкото други вещества.

mediapool.bg