Кламер БГ - Новини: Атаката с нож в влак в Германия през ноември е извършена с ислямистки подбуди

Атаката с нож в влак в Германия през ноември е извършена с ислямистки подбуди

Европа

|
Пон, 21 Март 2022г. 14:41ч.
Атаката с нож в влак в Германия през ноември е извършена с ислямистки подбуди

Атаката с нож в влак в Германия през ноември е извършена с ислямистки подбуди

Извършителят на атаката с нож във влак в Германия през ноември 2021 г., при която бяха ранени няколко души, е действал с ислямистки подбуди, съобщи мюнхенската прокуратура, цитирана от Франс прес.

След разследване на Баварската служба за борба с екстремизма и тероризма може да се приеме, че обвиняемият е извършил нападението "и е действал въз основа на ислямистки екстремистки убеждения“, пише в комюникето. Вследствие на това разследването е поверено на федералната прокуратура в Карлсруе, компетентна по въпросите на тероризма.

Атаката беше извършена на 6 ноември във високоскоростен влак между Пасау и Хамбург. Нападателят рани четирима души, някои от които тежко. Той бе задържан и в началото бе настанен в психиатрия. Психиатричната експертиза, проведена по-късно, обаче показа, че 27-годишният по това време мъж е знаел какво върши. В резултат нападателят бе изпратен в прехвърлен в център за задържане, припомня Франс прес.

"Цялостната и задълбочената оценка на (устройствата за съхранение) на данни, иззети от заподозрения, и разпитите на свидетели, които проведохме, освен това ни предоставиха важни улики, показващи, че (атаката е била извършена) въз основа на ислямистки екстремистки убеждения, свързани с (групировката) "Ислямска държава“, каза още прокуратура в Мюнхен. Тя обаче уточни, че заподозреният изглежда не е част от "Ислямска държава" "на организационно ниво, нито е ръководен от нея“.

Германия, която определи крайнодесния тероризъм като заплаха номер едно за своята сигурност, стана сцена на няколко ислямистки атаки през последните години. Най-смъртоносното от тези нападения бе извършено през декември 2016 година на коледен базар в Берлин, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg