Кламер БГ - Новини: Франция отчита положителни сигнали между България и Северна Македония

Франция отчита положителни сигнали между България и Северна Македония

България

|
Вт, 22 Март 2022г. 16:50ч.
Франция отчита положителни сигнали между България и Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС

Наистина има положителни сигнали от двустранните преговори между България и Северна Македония, каза френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон след заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси в Брюксел.

Той отбеляза, че е посетил нашата страна след избирането на новото правителство, както и че наскоро е разговарял с премиера Кирил Петков.

По неговите думи София и Скопие са сериозно ангажирани в намирането на решение на двустранна основа.

Не мога да предскажа (как ще завършат преговорите), но мога да потвърдя положителните сигнали, добави Бон, цитиран от БТА.

По неговите думи, ако преговорите приключат успешно в следващите седмици, френското председателството на Съвета на ЕС следва да предприеме следващите стъпки.

Желаем това, но днес не мога да кажа дали ще можем да започнем преговорите, нужно е единодушие в ЕС. Всички държави от ЕС вече дадоха принципно съгласие (за започване на преговорите със Северна Македония и Албания), освен България.

Надявам се, че скоро е възможно да преодолеем различията и това да позволи началото на процеса, но още е рано за ясни дати, посочи Бон.

mediapool.bg