Кламер БГ - Новини: Двойно повече контрабандни цигари са заловени през 2021 г. от митниците

Двойно повече контрабандни цигари са заловени през 2021 г. от митниците

България

|
Вт, 22 Март 2022г. 19:18ч.
Двойно повече контрабандни цигари са заловени през 2021 г. от митниците

Двойно повече контрабандни цигари са заловени през 2021 г. от митниците

Макар че във втората половина на 2021 г. има слаб ръст на потреблението на контрабандни цигари у нас, разпространението на нелегалните тютюневи изделия през годината е намаляло леко спрямо 2020 г. като принос за това имат и митниците, които са заловили двойно повече количества безбандеролни продукти в сравнение с предходната година. Това стана ясно във вторник при представянето на традиционното изследване на празните опаковки на цигари за проследяване на потреблението на незаконните тютюневи изделия с резултатите за третото и четвъртото тримесечие на 2021 г.

Според данните делят на контрабандните цигари в края на септември е бил 2.5 на сто, а в края на декември 2021 г. - 2.4 процента. това обаче е малко увеличение спрямо отчетените в края на юни едва 1.6 на сто тютюневи изделия без бандерол.

Директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев коментира, че като цяло резултатите от изследването на празните опаковки, извършвано от тютюневите компании от "Инициатива срещу незаконната търговия", се покрива с данните на ведомството му.

През 2021 г. са задържани над 31 млн. къса нелегални цигари, което е около 2 пъти повече в сравнение с предходната година, посочи Тонев. През 2021 г. се отбелязва и ръст от 65.5 млн. лева на приходите от акциз в групата "Тютюневи изделия", като в периода май – декември ръстът е 103 млн. лв., което позволява да се навакса и изоставането от януари – април, когато са отчетени 37.5 млн. лева по-малко приходи от акциз в групата, допълни директорът на Агенция "Митници".

Според тютюневите компаниите институциите у нас са постигнали устойчив резултат в борбата срещу контрабандата и призовават ангажираността по темата да остане на същото високо ниво.

За пореден отчетен период България е и с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните-членки на ЕС, в които това изследване се провежда, отбелязват от инициативата.

Сред опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани в рамките на изследването през 4-то тримесечие на 2021 г., отново с най-голям дял са обозначените за безмитна търговия, цигарите с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение), както и фалшификати на известни международни марки.

Изследването отчита дела на потребление на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от основната извадка. Целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които то се е увеличило или е по-високо от средното за страната, както е в случая във Враца, Пазарджик и Шумен. Същевременно, през последните няколко години се отчитат и градове с нулево ниво на незаконно потребление. През четвъртото тримесечие това са Хасково и Велико Търново.

Изключителен успех се отчита в Хасково, където в годините назад са събирани и отчитани сериозни количества опаковки без български акцизен бандерол. За първи път там се достига нулево ниво на потреблението на нелегални цигари през четвъртото тримесечие на 2021 г.

В градовете, които са включени в допълнителната извадка на изследването, също се запазва ниско ниво на потребление на нелегални продукти, като най-голям спад е отбелязан в Кюстендил, където през третото тримесечие делът на незаконното потребление е бил 6% а през четвъртото е спаднал до 1.3%.

Общо в рамките на цялото изследване, Велико Търново и Монтана следва да бъдат отбелязани като градове с отчитане на нулево потребление на цигари без бандерол в две поредни тримесечия.

Обобщените данни за средно претегленото ниво за 2021 г на потреблението на цигари, непредназначени за местния пазар, е 2.1%, което е намаление от 0.2 пункта в сравнение с 2020 г. (2.3%).

От "Инициативата срещу незаконната търговия" заявяват, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни и стабилни резултати, и въпреки усложнената епидемична и международна обстановка, усилията трябва да продължат в интерес на държавния бюджет и легалната търговия на пазара.

Тютюневите компании се спират и на очакваната промяна в евродирективата за структурата и ставките на акциза върху тютюневите изделия, която ще доведе до повишаването на данъка и призовават за въвеждане на график за промяната на ставките. Предвидимостта е важна за бизнес средата, за потребителите и за държавата с цел да се предотвратят потенциални бъдещи увеличения на незаконна търговия с цигари, отбелязват дистрибуторите на тютюневи изделия.

mediapool.bg