Кламер БГ - Новини: Франция оказва визов натиск над страните от Магреб, за да приемат реадмисия

Франция оказва визов натиск над страните от Магреб, за да приемат реадмисия

Европа

|
Вт, 05 Окт 2021г. 16:19ч.
Франция оказва визов натиск над страните от Магреб, за да приемат реадмисия

Говорителят на френското правителство Габриел Атал

Франция обяви неотдавна съкращаване на броя на визите за алжирци, мароканци и тунизийци, с цел да окаже натиск върху правителствата им, смятани за недостатъчно сътрудничещи по въпроса за реадмисията на магребски граждани, експулсирани от Франция. Според Париж методът "работи", но няколко експерти го определят като "предубеден", предава във вторник Франс прес.

"Имаше диалог, а след това имаше заплахи. Днес привеждаме тази заплаха в изпълнение", подчерта миналата седмица говорителят на френското правителство Габриел Атал в сутрешен радио блок.

Според данните на вътрешното министерство, съобщени на АФП, от януари до юли тази година Алжир е издал 31 консулски пропуска, спрямо 7 731 наложени административни мерки за задължително напускане на Франция и са били извършени 22 експулсирания - което е позволило изпълнението на 0,2 на сто от разпоредбите. Този процент достига 2,4 при разпоредбите за задължително напускане на Франция, произнесени по отношение на марокански граждани и 4 на сто за гражданите на Тунис.

Обвързването на броя на издаваните от Франция визи с издаваните от страните от Магреб консулски пропуски - необходими за реадмисията на техните граждани - е "напълно класическа мярка, която се прилага от десетилетия", обяснява дипломатически източник, запознат със случая. "Ние отговаряме на липсата на действия", след "месеци на дискусии", които не доведоха до резултат.

"Това беше прието много зле" от другата страна на Средиземно море, признава дипломатическият източник, "но това установява баланс на силите". "Знаем, че това работи, иначе нямаше да го правим".

"Значителен напредък"

Според френското вътрешно министерство аналогичен натиск, който не е бил съобщаван публично, е бил прилаган от 2018 г. насам. Той е довел до "явно нарастване на броя на издадените консулски пропуски".

След това експулсациите са отбелязали "значителен напредък" - повишение от 65 на сто за Алжир през 2019 г., в сравнение с 2017 г., спрямо ръст от 57 на сто за Мароко и повишение от 61 на сто за Тунис, за същия период, отбелязва министерството.

Следователно, визовият натиск е бил "ефикасен преди пандемията" и показва вече резултати при Тунис, като в последно време с тази страна "има подобряване на сътрудничеството", според същия източник.

Париж потвърди предстоящо намаляване с 50 на сто на броя на визите, издавани на мароканци и алжирци, и спад само с 33 на сто на визите за тунизийци, защото правителството им "е демонстрирало повече жестове на добра воля", смята източник от силите за сигурност.

Алжир, чиито отношения с Париж са бурни, изрази съжаление за решението, взето "без предварителна консултация", което "страда от непреодолимия порок, че стана обект на медиен шум". Страната извика във външното министерство френския посланик в Алжир.

Мароканският външен министър Насер Бурита от своя страна определи решението на Париж като "неоснователно", тъй като Мароко действа по въпросите на миграцията, следвайки "логика на отговорност и баланс между улесняването на движението на хора и борбата срещу незаконната миграция".

Подходът на Франция е "предубеден", предвид пандемията от коронавируса, смята Матийо Тарди, изследовател във Френския институт за международни отношения.

"Продължиха да издават разпоредби за задължително напускане на Франция, знаейки, че те няма да бъдат изпълнени поради Covid-19", отбелязва той, предвид факта, че "Алжир отново отвори границите си съвсем наскоро", през това лято.

"Лица без документи"

"Наказва се част от населението, която не е свързана с миграцията", като най-често са засегнати студенти, търговци или туристи, в пропорции, несъответстващи на броя на експулсираните, отбелязва със съжаление Матийо Тарди.

От януари до юли 2021 г. Франция е одобрила издаването на 8726 от 11 815 поискани от Алжир визи (18 579 от 24 191 за Мароко, 9140 от 12 921 за Тунис), цифра далеч по-ниска от поисканите преди коронавируса визи. През 2019 г. трите страни са поискали от Париж издаването на над 1 милион визи.

Същата година Алжир, Тунис и Мароко са одобрили по-малко от 4300 искания за консулски пропуски, при 32 000 издадени от Франция разпоредби за напускане на страната.

Засегнатите лица са "радикални ислямисти", "престъпници" или лица, които "просто трябва да напуснат територията на страната", заяви в сряда френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

"По-скоро са лица без документи", коригира го Катрин Вихтол де Венден, изследователка във френския Национален център за научни изследвания, според която решението на този проблем е "да се издават по-малко разпоредби за задължително напускане на Франция".

Причината е, че връщането на лицата в други страни "струва много скъпо" (между "3000 и 5000 евро" на лице, което трябва да бъде придружавано от двама полицаи), посочва тя. Те водят до "достойни за съжаление инциденти", защото експулсираните "се съпротивляват", което означава, че ги "връзват", понякога с "тиксо" за седалките в самолетите, добавя тя.

"Би трябвало да се издават по-малко разпоредби за задължително напускане на Франция, но да се прилагат тези, които наистина представляват обществена заплаха", отбелязва тази специалистка по миграционния феномен. "Да искате да експулсирате лица, които работят, които са създали семейства, в това няма никакъв смисъл".

Ограничението на броя на издаваните визи беше обявено в периода преди началото на френската предизборна кампания, в която имиграцията вече стана ключова тема. "Връщането им в други страни е театрализация на политиката", отсича тя.

По БТА

mediapool.bg