Кламер БГ - Новини: Филип Станев: "Има такъв народ" няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС

Филип Станев: "Има такъв народ" няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС

България

|
Четв, 10 Юни 2021г. 13:45ч.
Филип Станев: "Има такъв народ" няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС

Филип Станев:

"Има такъв народ" продължава да се придържа към позицията си, че в следващия парламент няма да работи с "партиите на статуквото" - ГЕРБ, БСП и ДПС. Това каза сценаристът на Слави Трифонов и член на ръководството на партията Филип Станев.

Именно тази предварително обявена позиция на партията попречи на съставянето на кабинет след изборите през април. Още преди вота шоуменът и лидер на партията обяви, че би работил само с формациите на протеста – "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън", но след вота трите заедно имаха едва 92-ма народни представители, което е далеч от мнозинство от поне 121 депутати. Така се стигна до насрочването на нови избори, а засега социологическите проучвания не показват достатъчно голям ръст на трите формации, за да могат да управляват сами.

"Нека да си припомним обстоятелствата около 45-ия парламент. Там конфигурацията, която можеше да състави кабинет, извън партиите на статуквото, беше в невъзможност да го направи, защото броят на депутатите не достигаше за едно стабилно управление. България няма нужда от нестабилност (...) Нашата партия, Слави, екипът ни, категорично продължаваме да твърдим, и няма да се откажем от това, че ние с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да работим. Състоянието, в което се намира сега държавата ни, е в резултат на тези партии", заяви Станев пред "България он еър" и не изключи възможността сега ИТН да бъде първа политическа сила на изборите.

Бившият депутат от ИТН коментира и решението на Трифонов да не се кандидатира за народен представител: "Новината за оттеглянето на Слави е от няколко дни. Никъде в правовия свят по света, в устройството на една демокрация, обвързването с една институция и това да бъдеш депутат, не е задължително. Имаме много примери в световната история, при които политическият лидер не е бил действащ депутат. Г-н Трифонов винаги е носел отговорността за това, с което се захваща като проекти. Говоря за обществената ангажираност и каузите, които той и екипът сме реализирали през годините".

На въпрос за намека на Борисов, че може да поеме евентуално друга политическа длъжност, доскорошният депутат предпочете да запази мълчание.

Според Станев доверието към един човек не се гради от това какъв пост заема. Той добави, че в страната политическото говорене се е изпразнило от съдържание.

"Политическото говорене се изпразни от съдържание и не заради участниците в него, не за начина, по който се изразяват. Изпразни се от съдържание в смисъла на българските институции - те спряха да функционират така, както изискват българските граждани. Това включва прокуратурата, съда, парламента, изпълнителната власт. Тази загуба на доверие у избирателите е огромната причина ИТН да постигне подобен резултат. Противното е видно. Тези неработещи институции, тази нефункционираща държава доведоха до подобни резултати, до подобно отношение на обществото към политиката", добави той.

Станев, който беше депутат едва за около месец, посочи, че първите му впечатления от Народното събрание, са били шокиращи, както и че на една огромна част от депутатите им липсва възпитание.

"Много ниско ниво на общуване между депутатите от отделните групи и основно тези от ГЕРБ. Изключително невъзпитани са някои от тях. Моралът в политиката и живота е свързан с възпитанието на хората", каза той.

"Борисов вече е демитологизиран, той не е този бащица на народа, когото съзираха голяма част от българските граждани в него. Той се страхуваше да дойде в парламента на парламентарен контрол - нещо, което Конституцията го задължава да направи", добави Станев.

mediapool.bg