Кламер БГ - Новини: Според прокуратурата искането на оставката на Гешев е "акция на подсъдимо лице"

Според прокуратурата искането на оставката на Гешев е "акция на подсъдимо лице"

България

|
Четв, 10 Юни 2021г. 15:45ч.
Според прокуратурата искането на оставката на Гешев е "акция на подсъдимо лице"

Според прокуратурата искането на оставката на Гешев е

Протестът с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и палатковият лагер пред съдебната палата в София са дело на "лице, подсъдимо за агресия към журналисти". Така говорителката на Гешев Сийка Милев описа действията на гражданското движение БОЕЦ и останалите недоволни от работата на Гешев. Милева заяви пред БТА, че нямало да коментира "политически акции, организирани от лице, подсъдимо за агресия към журналисти".

Да се оправят МВР и съдебната охрана

"Отговорността за охраната на обществения ред е на изпълнителната власт", каза тя. По закон охраната на протестите се прави от МВР. Тази на съдебните сгради – от съдебната охрана.

Протестите с искане за оставката на Гешев бяха подновени след като финансовото министерство на САЩ наложи санкции заради участие в корупционни схеми на Делян Пеевски, Васил Божков, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков и още няколко души. Миналата седмица от БОЕЦ заявиха, че започват блокади на съдебната палата и няма да допуснат Гешев до кабинета му. Едновременно с това пред сградата се появи палатков лагер. Вечер пък пред палатата се организират протести от инициативата "Правосъдие за всеки".

Коментарът на Милева всъщност е за наказателното дело срещу лидера на БОЕЦ Георги Георгиев. Той е подсъдим за хулиганство заради сблъсък с екип на "Канал 3" през 2019 г. Тогава Георгиев се оплака, че бил ежедневно тормозен от близката до Пеевски телевизия. След това бяха излъчени кадри със сблъсък с репортер.

Да палим свещи

Докато Милева коментираше, че няма да коментира, Гешев замина за Велико Търново, за да се срещне с тамошните прокурори. Пресцентърът му разпострани снимки от разговора му с магистратите и една от посещението му в манастира "Света Богородица". Главният прокурор е запалил свещ за здраве, обясниха от държавното обвинение.

Пътуването на Гешев съвпадна с визитата у нас на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя пристигна в четвъртък и се очаква да даде пресконференция в петък. Снимката на главния прокурор в манастира предизвика доста шеги и роди нов виц: "Гешев пали свещи преди срещата с Кьовеши".

mediapool.bg