Кламер БГ - Новини: България вероятно няма да вдигне блокадата. ВМРО-ДПМНЕ с улични протести (видео)

България вероятно няма да вдигне блокадата. ВМРО-ДПМНЕ с улични протести (видео)

България

|
Четв, 10 Юни 2021г. 14:02ч.
България вероятно няма да вдигне блокадата. ВМРО-ДПМНЕ с улични протести (видео)

Сн. БГНЕС

Все по-илюзорни стават шансовете България да вдигне блокадата по пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Скопие се надява София да одобри началното на преговорите за членство в ЕС по време на Съвета по общи въпроси на 22 юни ден, но няма сигнали, че това може да се случи.

България и Северна Македония преговарят под егидата на португалското ротационно председателство, като се обсъжда пътна карта за изпълнението на договора за добросъседство, която да даде повече гаранции, че македонската страна ще изпълнява задълженията си.

Преди ден президентът Румен Радев разговаря с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

"България принципно и последователно подкрепя европейската интеграция на Северна Македония. България очаква устойчиви и необратими резултати в процеса на изграждане на добросъседски отношения и в това отношение най-важен е прекият и открит диалог между двете най-близки страни на Балканите за постигането на реален напредък", посочил Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Това на практика е потвърждение на българската позиция.

Македонското правителство на Зоран Заев не дава сигнали, че е готово на отстъпки към България, като повтаря непрекъснато, че няма да отстъпи от червените линии за македонския език и идентичност.

В македонските медии също зачестиха коментарите, че едва ли ще има бърз пробив. https://www.slobodenpecat.mk/i-so-i-bez-czrveni-linii-mali-nadezhi-za-napredok/

В същото време най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ организира няколко дневни протести в Скопие и други големи градове.

ВМРО-ДПМНЕ иска достъп до документа, по който правителството преговаря с България.

Протестиращите посочиха, че македонската идентичност, език и история са по-важни от всичко.

Депутатът Антонио Милошоски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ организира блокадите заради "непрозрачността и тайните преговори", които премиерът Зоран Заев и специалният представител Владо Бучковски водят със София.

"Очевидно е, че Заев лъже, договорът с България не реши, а създаде нови проблеми, а сега от Македония се искат нови отстъпки. Затова смятаме, че не трябва да се крие от обществеността за какво се преговаря, а да съобщи на медиите и на гражданите кои са анексите, които София настоява да бъдат част от преговорната рамка на Македония с ЕС", каза Милошоски, цитиран от МИА.

Македонският вицепремиер Никола Димитров от своя страна смята, че няма по-подготвена държава от неговата за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

mediapool.bg