Кламер БГ - Новини: "Филип Морис": България е отличен пример за борба с цигарената контрабанда

"Филип Морис": България е отличен пример за борба с цигарената контрабанда

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 13:17ч.
"Филип Морис": България е отличен пример за борба с цигарената контрабанда

Българското дружество на тютюневия гигант "Филип Морис" определи акцията по поредното разбиване на нелегално производство на цигари в две пловдивски село от четвъртък като "отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната". Огромният цех е произвеждал и марка цигари "Мурати" (Muratti), която е собственост на "Филип Морис Интереншънъл".

"С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година - 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия", посочват от "Филип Морис България".

"Разследването и действията на органите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, добавят от компанията.

"Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример”, посочва изпълнителният директор на българското дружество Джордж Маргонис.

Според последния доклад на KPMG 2018 незаконното потребление на цигари в ЕС се изчислява на 8.6% от общото потребление, което представлява 43.6 милиарда цигари – колкото са легалните продажби във Великобритания, Австрия и Дания. Спрямо 2017 г. няма съществена промяна на нелегалните продажби, но се отчита над 30% ръст в потреблението на фалшиви продукти.

В световен мащаб 10% от общото потребление на цигари е незаконно – това са приблизително 500 милиарда цигари, което лишава правителствата по света от данъчни приходи на стойност 40-50 милиарда щатски долара годишно, посочват още от тютюневата компания.

mediapool.bg