Кламер БГ - Новини: Томислав Дончев няма да заменя Цветанов начело на предизборния щаб на ГЕРБ

Томислав Дончев няма да заменя Цветанов начело на предизборния щаб на ГЕРБ

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 13:32ч.
Томислав Дончев няма да заменя Цветанов начело на предизборния щаб на ГЕРБ

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че няма как да поеме предизборния щаб на ГЕРБ. Запитан кой ще застане на овакантения от Цветан Цветанов пост, Дончев заяви в петък пред репортери в парламента, че името му не се спряга за този пост.

"Не, няма как да се случи и е несъвместимо с функциите, които изпълнявам в Министерския съвет", каза той, цитиран от БТА.

Томислав Дончев е смятан за настоящия фаворит на премиера и лидер на партията Бойко Борисов, който показно разкара дългогодишния си "втори" Цветанов не само от парламента, но и от висшите постове в ГЕРБ заради скандала "Апартаментгейт".

Местните избори тази есен ще са първите от съществуването на ГЕРБ, когато предизборният щаб на партията няма да се ръководи от Цветан Цветанов.

По информация на Mediapool Борисов е резервирал този пост за себе си, макар че няма да може оперативно да управлява процеса. Намерението му обаче било да не създава нов Цветанов – тоест, да няма съсредоточаване на власт в едни ръце и областните партийни шефове да бъдат натоварени в повече отговорности.

Дончев съобщи, че на предстоящото национално събрание на ГЕРБ в неделя ще има промени в устава за намаляване на заместник-председателите на партията на двама. Това означава, че няма да избиран трети заместник на мястото на Цветанов и ще останат сегашните двама – кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Освен това партията ще се сдобие с комисия по етика. Както разясни Дончев, тя ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, а и всеки член, особено този, който е на ръководна позиция, да има поведение, което да бъде в рамките на обществените очаквания и да бъде съответстващо на целите и ценностите на партията. Това ще е помощен орган към Изпълнителната комисия на ГЕРБ, който при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания.

Попитан дали бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече липсва като организатор в партията, Томислав Дончев коментира, че "организацията в ГЕРБ е на ниво, а иначе липсата е емоционална категория и всеки трябва да отговаря за себе си".

По повод думите на президента на Партията на европейските социалисти и евродепутат от левицата Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов "действа не като политик, а като държавник", и последвалото разграничаване на Изпълнителното бюро на БСП от изказването му, вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че "това е някаква следизборна абстиненция". В крайна сметка кой е провален и кой успешен политик решават хората на избори, добави той.

mediapool.bg