Кламер БГ - Новини: Без изненада: СЕМ избра Емил Кошлуков за шеф на БНТ

Без изненада: СЕМ избра Емил Кошлуков за шеф на БНТ

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 14:51ч.
Без изненада: СЕМ избра Емил Кошлуков за шеф на БНТ

Без изненада, фаворитът на управляващите Емил Кошлуков беше избран за генерален директор на БНТ в петък. За него гласуваха трима от членовете на Съвета за електронни медии - Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова Двама от членовете на СЕМ гласуваха за Сашо Йовков - Иво Атанасов и Ивелина Димитрова.

Досега Кошлуков беше временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ след отстраняването на Константин Каменаров заради присъда за шофиране в нетрезво състояние. Другите кандидати за шеф на БНТ бяха Сашо Диков, Никола Тодоров, дългогодишният тв водещ Кръстю (Къци) Вапцаров, журналистите Явор Симов и Стоил Рошкев, както и инженер Радослав Главчев.

Решението на СЕМ изглеждаше предопределено в полза на Кошлуков, който се прочу със сред пръст в ефира на националната телевизия и "проспиването" на 37 млн. лева задължения, които поставят обществената медия в практически фалит. По време на изслушването пред СЕМ Кошлуков каза, че няма да отговаря на критиките и само Бог може да го съди, защото е православен християнин. Той все пак обясни, че не е имал достъп до договорите на телевизията, когато е бил програмен директор, макар да е ясно, че е управлявал и отчитал бюджетите на продукциите в БНТ 1.

Именно в БНТ 1 са скъпите външни продукции като "Стани богат" (4.4 млн. лв. на година, както и сваленото вече развлекателно спортно предаване "Спортисимо".

Емил Кошлуков бе поканен за програмен директор на БНТ от предишния началник на телевизията Константин Каменаров. Двамата участваха и в предишния конкурс за началник на обществената телевизия. Позицията на програмния директор на БНТ не съществуваше преди това, защото медията имаше един програмен директор за всичките си канали, който бе натоварен с ясни отговорности и правомощия. Още тогава имаше подозрения, че престоят на Кошлуков в БНТ се използва за натрупване на необходимия стаж, за да бъде назначен по-късно за генерален директор.

Емил Кошлуков не се ограничи само с ролята си на програмен директор и започна да води свое предаване - "Още от деня". Като водещ той не се свенеше да пропагандира опорните точки на силните на деня.

Скоро след пристигането му на "Сан Стефано" 29 срещу него се надигнаха журналисти от БНТ заради опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" излезе с декларация в ефир за оказвания натиск върху предаването. Това предизвика протест с искане за оставката на Кошлуков.

Малко след това настоящият временен директор на БНТ отново предизвика скандал, размахвайки среден пръст в ефир. Повод за това беше протест пред сградата на БНТ, на който имаше и рисунки със среден пръст. Недоволството бе провокирано от начина, по който БНТ отразява темите за разширяването на ски зона в Национален парк "Пирин". След това СЕМ глоби Кошлуков за жеста, но това явно не попречи на кандидатурата му за генерален директор.

Същият боклук и буламач

"Какво ще стане с Кошлуков (начелото на БНТ – б.р.) - същия боклук и същия буламач. Той е бил и досега там. Ако не се бях кандидатирал, нямаше да разбера в какво страшно състояние е БНТ. Тук това лъсна", коментира след гласуването Сашо Диков, цитиран от "Пик". Той допълни, че медийната омерта продължава и в нея "чудесно се вписва СЕМ".

"Чудесно се вписва СЕМ в това медийно блато, но не може тази вакханалия да продължава до без край. Не може да изтичат така тези милиони и никой да не прави нищо", обясни той.

"Аз имам недостатъци, но се вижда какви са останалите. От тези петимата (членовете на СЕМ) само аз мога да направя БНТ гледаема и честна телевизия. Поради това тези хора, както и управляващите, не искат таралеж като мен да си вкарат в гащите. Възмутен съм не, че не са ме избрали. А от нещата, които говорят. Лъсна, че те не казват какво мислят, а говорят каквото трябва", каза Диков по отношение на СЕМ.

Коментарът му за кандидатурата на Сашо Йовков бе, че спортният журналист от БНТ е негово творение.

"Той събра два гласа без секунда управленски опит. Приятел ми е, но 30 години е управлявал само себе си. Обикалял е земното кълбо с националния отбор по волейбол и е имал 3 минути в спортната емисия. Щеше да е световен прецедент да му дадат на него поста. Моята концепция беше най-добра", каза Диков.

Среден пръст към обществото

Асоциацията на европейските журналисти – България вече протестира остро срещу решението на СЕМ за назначаването на Емил Кошлуков дори и като временен шеф. Асоциацията оприличено решението с показване на среден пръст към обществото и свободата на словото.

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно от човек с биографията на г-н Кошлуков", се казваше в позицията на асоциацията.

Преди два дни "Демократична България" призова Кошлуков да бъде дисквалифициран от конкурса. Коалицията нарече новия шеф на БНТ "дългогодишен авер на Пеевски".

"Когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж, се оказва не случайно Сидеров, в продължение на практиката "Атака" да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов)", се казва в позицията на коалицията..

"Демократична България" припомня фалита на ТВ7, която се управляваше в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. "Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат "усвоени" бюджети. Неговата компания "Ноу Фрейм" преточи милиони преди да фалира", допълва "Демократична България". В позицията се допълва, че Кошлуков, като програмен директор на БНТ1 е солидарно отговорен с Каменаров за натрупания по време на този екип дълг.

mediapool.bg