Кламер БГ - Новини: Фандъкова: Не се налагат нови ограничения за Covid

Фандъкова: Не се налагат нови ограничения за Covid

България

|
Пон, 15 Март 2021г. 13:40ч.
Фандъкова: Не се налагат нови ограничения за Covid

Не се налага да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки в София, заяви в понеделник кметът Йорданка Фандъкова. Фитнесите и търговските центрове остават отворени, като продължават проверките за спазване на мерките. Общинските болници са в готовност да открият допълнителни легла в Covid отделенията. Остават отворени детските градини и яслите, добави Фандъкова:

"Ще следим, разбира се много внимателно ситуацията. Днес имаме 24 градински групи под карантина и десет яслени групи от общо над 1 600 групи в общинските детски градини. Две детски градини са затворени, и двете са в район "Овча купел" поради заболели служители и учители, а също така и едно училище, това e 100-но училище в район "Сердика", също така заради заболели учители", обясни кметът.

В неделя Фандъкова съобщи, че по настояване на директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, ако се наложи следващата мярка за борба с епидемията в столицата ще е затваряне на големи търговски центрове и фитнеси. Тогава, по думите й ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна.

В петък, 12 март в столицата влязоха в сила и нови мерки. Всички ученици в София от 5 до 12 клас преминаха на онлайн обучение за срок от две седмици, а работното време на ресторантите и игралните зали се намали с 1 час до 22 часа. Преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания.

Дотогава учениците в София бяха разделени на присъствено и дистанционно обучение на ротационен принцип, като на всеки две седмици различни класове посещаваха присъствено училище. Групите бяха 5, 10 и 11 клас, следващата рокада е 7,8 и 12 клас, и другата рокада е 6, 9 и 12 клас. Най-малките ученици от 1 до 4 клас са всеки ден в училище и към момента не се предвижда промяна на този режим.

Софийският оперативен щаб предлага още на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

Въведени бяха още мерки. В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица. И още на територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

mediapool.bg