Кламер БГ - Новини: Тайните на "Джендема" по екопътеката "Бяла река“

Тайните на "Джендема" по екопътеката "Бяла река“

България

|
Пон, 15 Март 2021г. 16:01ч.
Тайните на "Джендема" по екопътеката "Бяла река“

Екопътека "Бяла река" се намира в Стара планина, в местността "Джендема", близо до Калофер. Дължината и е 1.83 км, а надморска височина - от 570 до 630 м.

Изминаването й отнема около един час спокойно ходене. Екопътеката започва северозападно от Калофер, в близост е и Мъжкият манастир. Разходка за около един час ще ви достави удоволствие и удивление от красотата на парка. Маршрутът следва ждрелото на реката, минавайки през бивак "Бялата река". За любознателните туристи са поставени информационни табели, разказващи любопитни факти за типичната за парка флора и фауна.

Екопътеката се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан". Началото й е на около 280 м от външната граница на парка, близо до едноименния бивак. Трасето пресича Бяла река по няколко моста, оформяйки своеобразна осмица. Маршрутът следва ждрелото на реката.

Природното богатство на "Централен Балкан" впечатлява с горските си масиви, водни басейни, животински и растителни видове. Тук могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В националния парк също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други.

Маршрут

Екопътека "Бяла река" е една от най-добре направените. Маршрутът е кръгов и се движи в живописното ждрело на Бяла река, скътано под резерват "Джендема". Освен скалните форми на каньона и бързеите в теснините, маршрутът на пътеката минава покрай няколко водопада. Въздухът е чист и свеж, а раздвижването нагоре-надолу по мостчета и стълби, заедно с гледките зарежда с добро настроение.

Пътеката се намира на около 6 км северно от Калофер. За да стигнете до нея, в Калофер поемате към манастир "Рождество Богородично". Има табелки за манастира. Ако влизате в Калофер откъм Карлово, трябва да се завие наляво още в началото на града. Това е и посоката към местността "Паниците". Двата пътя – към манастира и към "Паниците", се разделят в покрайнините на града.

За манастира се продължава по тесен асфалтов път все направо. Може да се паркира до манастира, но и на пътеката има удобно място за това.

Пешеходният маршрут започва от Бивак "Бяла река", а самата екопътека – малко след него. Няма опасност да се объркате, защото има много стрелки, указващи посоката. Минава се по много дървени мостчета и стълби, ту се качвате, ту слизате. Реката образува един голям и няколко по-малки водопада. Пътеката е добре обозначена и оборудвана с информационни табла. Има няколко места за отдих. Целият маршрут се изминава за около час и половина.

И още красоти

За да стигнете до началото на пътеката, се минава покрай Калоферския манастир "Рождество Богородично". Може да се разгледа и да запалите свещичка в него на отиване или на връщане. В манастирския двор, който е добре поддържан, е много приятно. Откриват се красиви гледки към околните хълмове на Балкана. Мястото, което непременно трябва да посетите в самия Калофер, е къщата-музей "Христо Ботев". А горе в Балкана над Калофер са водопадът Райско пръскало и старопланинският първенец връх Ботев. Маршрутите до тях са за добре подготвени туристи.

* Публикацията е изготвена по материали на изданието на Министерството на туризма "Живописните екопътеки на България"

mediapool.bg