Кламер БГ - Новини: Разследването е водено неправилно: Бивш депутат от ДПС е оправдан за купуване на гласове

Разследването е водено неправилно: Бивш депутат от ДПС е оправдан за купуване на гласове

България

|
Пон, 15 Март 2021г. 16:22ч.
Разследването е водено неправилно: Бивш депутат от ДПС е оправдан за купуване на гласове

Бившият депутат от ДПС Илия Илиев бе оправдан по обвинението, че е организирал купуване на гласове по време на парламентарните избори през 2014 г.

В понеделник Софийският градски съд го обяви за невинен, а в кратките си мотиви съдията посочи, че още от самото начало делото срещу бившия депутат е било водено неправилно.

Тъй като още от самото начало е било ясно, че Илиев е с имунитет, разследването е трябвало да се извърши от следовател. Вместо това обаче материалите били събирани от полицаи, което прави доказателствата негодни в съда. Затова съдът обяви, че може да се позове само на свидетелските показания. Нито един очевидец не е подкрепил с показанията си твърденията на разследващите.

Илиев бе обвиняем, че заедно с предполагаемия му съучастник Иван Тодоров са организирали схема за купуване на гласове в ромската махала в Ямбол през 2014 г., когато и двамата са кандидати от листата на ДПС. Те наемат помещение, в което агитират да се гласува срещу пари. Обещават между 20 и 50 лв. Разследващите твърдят, че в изборния ден двамата са дали 2000 лв.

Освен депутат от ДПС Илиев бе и общински съветник от ГЕРБ в София. Той е лидер на ромската партия ДРОМ.

Това не е единственото дело срещу него. Преди две години той бе осъден за източване на НКЖИ.

mediapool.bg