Кламер БГ - Новини: Фалшива се оказа новината за 4-дневната работна седмица във Финландия

Фалшива се оказа новината за 4-дневната работна седмица във Финландия

Свят

|
Вт, 07 Ян 2020г. 16:14ч.
Фалшива се оказа новината за 4-дневната работна седмица във Финландия

Разпространената от редица западни и български издания новина, че финландската министър-председателка Санна Марин ще въведе 4-дневна работна седмица с 6-часов работен ден, се оказа фалшива.

Нито едно от тези предложения не е включено в политическата програма на финландския кабинет и дори няма подобно намерение, заявиха няколко правителствени източника, цитирани от изданието "Новините сега" (News Now Finland). То разкрива как думи на 34-годишната Марин от форум на социалдемократите още през август 2019 г., преди партията да спечели изборите и Марин да стане премиер, са били изкривени.

Тогава Марин в рамките на дискусия посочва, че производителността на труда би могла да се повиши при въвеждане на 4-дневна работна седмица или шестчасов работен ден. Тя обаче никога не е коментирала възможността за двете заедно, отбелязва изданието.

Марин поства и мнение в Туитър: "Четиридневна работна седмица и шестчасов работен ден. Това би могло да бъде нашата следваща стъпка? Дали осемте часа са последната истина? Смятам, че хората заслужават да прекарват повече време със своите семейства, хобита и други аспекти на живота като културата. Това би могло да е следващата стъпка в нашия трудов живот"

Мнението ѝ обаче не е включено в партийни документи и не е част от управленските намерения, отбелязва "Новините сега".

На 16 декември обаче, повече от четири месеца след събитието на социалистите в Турку, австрийският информационен бюлетин "Контраст" възражда историята. Журналистката Патриша Хубер цитира туита на Марин и тъй като съвпада с написаното преди време от финските медии се приема за вярно.

Историята се подема от базирания в Брюксел вестник "Нова Европа" с

публикация на 2 януари 2020 г. и така изглежда, че мнението на Марин е нейна инициатива като премиер. Следват публикации в британските "Гардиън", "Индипендънт" и "Дейли мейл", без вече да може да се проследят контекста и времевата линия на думите на финландската премиерка.

"Начинът, по който материалът е подбран и адаптиран, без да се проверят фактите от толкова много медии с добра репутация, е притеснителен в епоха, в която хората бързат да разпространяват информация, без да потвърждават нейната достоверност", пише "Новините сега".

Изданието предлага на официалните власти да поддържат екипи, които могат да идентифицират и реагират на фалшиви новини и дезинформация, преди те да бъдат подети от големите медии.

mediapool.bg