Кламер БГ - Новини: "Замръзналото кралство" предизвика проблеми в едно австрийско село

"Замръзналото кралство" предизвика проблеми в едно австрийско село

Свят

|
Вт, 07 Ян 2020г. 17:32ч.
"Замръзналото кралство" предизвика проблеми в едно австрийско село

Халщат е малко австрийско планинско село. В живописното населено място на брега на езеро живеят по-малко от 800 души. През последните години обаче животът там е далеч от идиличен. И причината са тълпите туристи, които идват, за да се снимат в живописното село.

На ден то се посещава от 10 000 души, което прави 6 пъти повече посетители на жител, отколкото в една от най-популярните туристически дестинации Венеция. Кметът на Халщат се опитва по някакъв начин да ограничи наплива към селото, който смущава живота на постоянните му обитатели, предава "Таймс".

Една от обсъжданите е мерки ограничаване на броя на туристическите автобуси. На година в Халщат идват 20 000 такива. Кметът иска да намали броя им с една трета, за да запази селото, което е защитено и от ЮНЕСКО.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Но не този статут на Халщат го превръща в магнит за туристи. Всичко започва, когато през 2006 г. селото е включено в популярно южнокорейско шоу, а по-късно китайски магнат инвестира стотици милиони, за да създаде точно копие на Халщат в Китай.

В допълнение след излизането на първата част на анимационния филм "Замръзналото кралство" тръгва слух, че Халщат е вдъхновението за създаването на кралството на принцеса Елза - Арендел. Местната власт се притеснява, че след излизането и на втората част от анимацията интересът на туристите ще нарасне. Още повече, че Халщат става популярен в Източна Азия като най-подходящият за снимки в Инстаграм град в света.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иначе туристическият наплив помага на местните да развиват собствен бизнес, а на кметството да поддържа училищата и концертна зала. В същото време обаче идването на толкова много хора създава проблеми с боклука, води до ръст на цените, а туристите често нарушават и спокойствието на постоянните жители и влизат в къщите им.

mediapool.bg