Кламер БГ - Новини: С шпалир и ръка на сърцето австралийски пожарникари изпратиха свой загинал колега

С шпалир и ръка на сърцето австралийски пожарникари изпратиха свой загинал колега

Свят

|
Вт, 07 Ян 2020г. 17:11ч.
С шпалир и ръка на сърцето австралийски пожарникари изпратиха свой загинал колега

Десетки австралийски пожарникари образуваха почетен шпалир и останаха с ръка на сърцето по време на прощаването във вторник с техния колега Андрю О'Дуайър – един от тримата доброволци, които загинаха по време на битката с огнената стихия, обхванала страната.

36-годишният мъж загина заедно с колегата си Джефри Кийтън на 19 декември, когато запалено дърво се стовари върху пожарната, в която те са пътували. В отделен инцидент, определен от властите като "огнено торнадо"

по-късно пред декември загина още един пожарникар.

Огнената стихия вече е обхванала над 8.6 млн. хектара от Австралия, вземайки досега 25 жертви и изпепелявайки или разрушавайки хиляди домове, предимно в югоизточната част.

Премиерът Скот Морисън, който срещна критики, че не се справя с кризата, се включи в погребението в Сидни.

Процесията бе предвождана от пожарна от звеното, в което е работел О'Дуайър, върху която бе изписано неговото име. Десетки негови колеги посрещната ковчега му, отдавайки му почест с ръка на сърцето.

Малката дъщеря на пожарникаря Шарлот се заигра с неговата пожарникарска каска, а след това получи посмъртния медал на баща си за неговата служба.

Подобна бе и церемонията на погребението на Джефри Кийтън миналата седмица, когато неговият малък син получи същото отличие за службата на баща му.

mediapool.bg