Кламер БГ - Новини: Училищни директори се чудят какво да правят със залежалите Covid-тестове

Училищни директори се чудят какво да правят със залежалите Covid-тестове

България

|
Пон, 20 Фев 2023г. 18:04ч.
Училищни директори се чудят какво да правят със залежалите Covid-тестове

Училищни директори се чудят какво да правят със залежалите Covid-тестове

Училищата в страната са пълни с изостанали тестове за Covid-19, които директорите сега се чудят какво да правят.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е директор на столичното 119 СОУ е изпратил запитване до образователния министър Сашо Пенов и здравния министър Асен Меджидиев как той и колегите му да процедират със залежалите тестове.

Те са останали на склад от миналата учебна година, в началото на която имаше ежеседмично тестване на учениците. Първоначално осигуряванеот на достатъчно тестове се оказа проблем за властите, но в последствие бяха набавени нужните количества, част от които са останали неоползотворени. Тестването отпадна окончателно през март миналата година.

"Към настоящия момент в почти всички училища в страната има заскладени Covid-19 тестове, които са в огромни количества", информира Стаматов и поставя въпроса каква е процедурата при наличието на тестове с изтекъл срок на годност.

Директорите се интересуват как се бракуват и унищожават тестовете и има ли специален ред и фирми, които се занимават с това.

Освен това поставят въпроса какво да правят с тестовете, които все още са в срок на годност и има ли възможност да бъдат предоставени на други институции, които биха имали практическа полза от тях.

mediapool.bg