Кламер БГ - Новини: Няма пробив в е-системата: Изборът на членовете на ВСС бе узаконен

Няма пробив в е-системата: Изборът на членовете на ВСС бе узаконен

България

|
Пон, 20 Фев 2023г. 18:48ч.
Няма пробив в е-системата: Изборът на членовете на ВСС бе узаконен

Сн. БГНЕС

Смесен съдебен състав на двете върховни съдилища отхвърли жалбите срещу избора на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите. Върховните магистрати приемат, че изборната процедура е проведена при спазване на действащите правила и не са установени съществени нарушения, които да дават основание за анулиране на получения изборен резултат.

"Не се установи по безспорен начин Информационната система за електронен избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт да допуска пряко разкриване на тайната на вота в хода на изборния ден, не е налична и административна функционалност, която да позволи нерегламентирано добавяне, изтриване или модифициране на гласове", се казва в съдебното решение.

Изборът е проведен чрез информационна система, която преди това е одитирана от външен одитор и не са установени уязвимости, които да нарушават законовите изисквания, се допълва в решението.

Върховните съдии от смесения състав приемат, че не е нарушена и тайната на вота. Внедрената от ВСС система и начинът на организация на проведения избор са гарантирали тайната на вота на всеки един гласоподавател, избрал да упражни електронен вот.

На 27 януари пред съда вещи лица по делото обявиха, че системата за електронно гласуване за избор на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не може да гарантира тайната на вота, нито неговата честност.

Проверката им показа, че от един IP адрес, който отговаря на сградата на ВАС, са реализирани 200 гласа по време на вота, който се проведе в събота и неделя. Във ВАС работят около 100 съдии, като гласуването бе в два тура.

Във ВАС е било реализирано масово гласуване в събота сутринта, като електронните заявки за гласуване са подавани към системата през 2-3 минути. Това означава, че близо сто души на висока позиция в съдебната система почти едновременно са изпитали необходимост да отидат до работното си място в неработен ден, за да гласуват.

В неделя струпването на желаещи да гласуват от сградата на ВАС за балотажа се повтаря отново, но следобед. Накрая нито един върховен съдия не стана член на ВСС.

Компютърните експерти коментираха пред съда, че подобни данни от гласуването са "странни" и представляват "аномалия".

mediapool.bg