Кламер БГ - Новини: Учениците в Бургас все пак излизат във ваканция заради грипната епидемия

Учениците в Бургас все пак излизат във ваканция заради грипната епидемия

България

|
Ср, 11 Ян 2023г. 13:22ч.
Учениците в Бургас все пак излизат във ваканция заради грипната епидемия

Сн. БГНЕС, архив

Учениците в Бургас няма да учат онлайн по време на обявената от 12 до 17 януари грипна епидемия в областта. Ден по-рано местният пандемичен щаб реши училищата да преминат към електронно обучение. В сряда образователният министър проф. Сашо Пенов, който в понеделник отказа да обяви какви са плановете на министерството при обявяване на епидемия, отмени това и обяви ваканция.

Той даде кратък брифинг с колегата си от здравното министерство проф. Асен Меджидиев след редовното заседание на правителството.

"В момента не се налага грипна ваканция в национален мащаб. Здравните власти се справят със ситуацията, следи се по области", заяви проф. Меджидиев. Според данни от РЗИ по места пред епидемия са още Варна, Шумен и Пазарджик.

Според Меджидиев в момента няма пик на грипната епидемия. Той се очаквал след 10-15 дни. Междувременно решенията за конкретните мерки ще се взимат по съответните области, а не в национален мащаб. В същото време на национално ниво е решено в Бургас да не се учи по време на епидемията. "Съвместно с министерство на образованието взехме това решение да се пусне краткосрочна ваканция за област Бургас, което беше мнението и на местните власти", обясни Меджидиев.

Във вторник РЗИ-Бургас издаде заповед за обявяване на грипна епидемия в областта за периода 12-17 януари, като през това време се преустанови присъствената форма на обучение за учениците и те минат на онлайн обучение. Здравните власти са отговорни за затваряне на училищата, докато за формата на обучение думата е на образователното ведомство.

В сряда проф. Пенов цитира текст от училищния закон, който му дава право да прецени как да процедира - дали по време на обявените неучебни дни да се учи дистанционно, или не. Иначе в закона е записано, че обучението по време на грипни епидемии трябва да е онлайн, ако това е възможно. "Моето решение е тези 4 дни (работните дни през периода на епидемията - б.а.) да се обявяват за неучебни без обучение в електронна среда. Четири дни няма да повлияят сериозно на преподаването на учебните предмети. Ако се усложни обстановката и се наложи второ прекъсване на учебния процес, ще обсъдим възможностите за обучение в електронна среда", заяви той.

Проф. Пенов обясни, че това ще е принципът, който ще следва и за другите области, ако това се наложи - първата стъпка ще е да обяви определен брой дни за неучебни, а втората - провеждане на обучение в електронна среда, при осигурена възможност за това в училището. В понеделник на въпрос какъв е планът за действие при епидемия, Пенов не даде конкретен отговор, защото още нямало обявена епидемия.

Министър Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора като кина, молове и др. и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

По време на заседанието на правителството премиерът Гълъб Донев разпореди на министрите на здравеопазването и на образованието - в координация – да подпомагат областните противоепидемични щабове заради настъпващата вълна от грип, както и да разработят план за действие. Служебният премиер напомни и че след две години Covid-19 здравната система знае как да реагира.

"Направете план за действие, така че хората да се чувстват спокойни, без излишна паника и истерия. Да не забравяме, че грипната вълна е събитие, което ни се случва всяка година", каза премиерът Гълъб Донев.

mediapool.bg