Кламер БГ - Новини: Албанските партии подкрепят вписването на българите в конституцията на Северна Македония

Албанските партии подкрепят вписването на българите в конституцията на Северна Македония

България

|
Ср, 11 Ян 2023г. 14:55ч.
Албанските партии подкрепят вписването на българите в конституцията на Северна Македония

Сн. БГНЕС

Албанските партии в Северна Македония приемат вписването на българите в конституцията на страната, което е едно от основните изисквания, за да може Скопие да започне реални преговори за членство в ЕС.

Лидерът на Алианса за албанците Арбен Таравари каза, че няма партия от албанския блок в Северна Македония, която да е против интеграцията на страната в Европейския съюз и те приемат конституционни промени за вписването на българите в основния закон на страната.

Това стана след среща на лидерите на албанските партии с

премиера на Албания Еди Рама в Тирана.

Двете държави се движат в пакет към ЕС и съпротивата на България срещу започването на реални преговори със Скопие, се отрази и на евроинтеграцията на Тирана. София постави условия на македонската страна, най-важното, от което е вписването на българите в конституцията. Това обаче трудно може да стане на този етап, тъй като изисква две трети мнозинство, а най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е твърдо против.

Лидерът на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи твърди, че освен общото бъдеще на двете страни в ЕС, на срещата не е било обсъждано нищо по-конкретно.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети посочи, цитиран от БТА, че двете държави имат общо бъдеще, но и общи предизвикателства по пътя към Европейския съюз.

Той допълни и че стандартите на двете страни трябва да бъдат хармонизирани с тези на страните от ЕС, а “конституционните промени няма да навредят на македонската идентичност, а ще я укрепят”.

Срещата на лидерите на партиите от албанския блок в Македония беше инициирана от премиера на Албания Еди Рама и на нея присъстваха лидерите на всички политически партии на албанците в страната, с изключение на председателя на опозиционната албанска партия Беса Билал Касами, който заяви, че ще се срещне с Еди Рама, но не желае да седне на една маса с Али Ахмети.

Така въпреки че беше поканен, Касами не присъства на срещата.

mediapool.bg