Кламер БГ - Новини: Грипът закъснява, очаква се епидемия през януари

Грипът закъснява, очаква се епидемия през януари

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 09:18ч.
Грипът закъснява, очаква се епидемия през януари

Ангел Кунчев, сн. БГНЕС

"Сега сме в преходен период, започва активността на грипът. Това, че миналата седмица имаме първите изолации от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане“, коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му няма обяснение за това забавяне.

"Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според изолациите у нас, очевидно декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари“, коментира доц. Кунчев пред бТВ.

"Обикновено началото е доста по-интензивно и не започва с лека хрема и кашлица, а с много силна адинамия, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като усложнения“, посочи експертът.

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.

"До Нова година със сигурност всеки който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

mediapool.bg