Кламер БГ - Новини: Учебните центрове искат да се разреши присъствено обучение

Учебните центрове искат да се разреши присъствено обучение

България

|
Вт, 23 Фев 2021г. 09:51ч.
Учебните центрове искат да се разреши присъствено обучение

Асоциация на езиковите центрове в България призова в отворено писмо до премиера Бойко Борисов час по-скоро да бъдат отворени учебните центрове за присъствено обучение.

Въпреки изпратените писма до министерствата на образованието и на здравеопазването към момента няма яснота кога ще се разреши присъствено обучение в учебните центрове. Това подлага под въпрос образованието на над 10 000 български ученици, посочват от организацията.

За сравнение премиерът Бойко Борисов обеща от 1 март ресторантите да отворят врати, но в същото време не казва, кога ще се възстанови присъственото обучение на всички ученици в училище, а не да се въртят на по 2 седмици.

В същото време тази година матури ще държат учениците от ІV, VІІ, Х и ХІІ клас. Някои от тях за три месеца имат само 2 седмици присъствено обучение. Голяма част от учениците, които учат онлайн, на практика въобще не учат, а само се регистрират присъствено, споделят разтревожени родители. Те настояват премиерът и Националният оперативен щаб да кажат от коя дата поне учениците, които ще имат матури през тази година ще преминат на присъствено обучение.

Ето и пълния текст на отвореното писмо до премиера:

В последните няколко месеца в поредица наши писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката изложихме нарастващата ни тревога от невъзможността за пълноценна подготовка на хиляди български младежи, подготвящи се за изпити за международни сертификати.

Тези сертификати, както е добре известно, са де факто входящите изпити за редица престижни български, европейски и световни университети. В последните седмици получихме многобройни писма и обаждания от над 100 подготвителни езикови центъра от цяла България, които се обърнаха към нас със зов за помощ.

Единственото, което те искат, е да им бъде позволено да проведат нормални практически занятия с учениците в оставащите два месеца до изпитите за международни сертификати.

Отново напомняме, че става въпрос за малки групи, които имат занятия обикновено по два пъти седмично, не се смесват и не контактуват с други потоци обучаеми, а обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

Освен това, сериозен дял от учителите и персонала в езиковите центрове вече се ваксинираха.

Липсата на присъствена форма на обучение за по-големите ни ученици и задължителни практически занятия на място в учебните центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца.

Още веднъж искаме да подчертаем, че подготовката за тези изпити включва задължителна практическа част, която е невъзможно да бъде проведена онлайн.

Не по-маловажна е загубата на репутация за езиковите центрове, която те са градили с много усилия. А загубата на репутация, както е известно, води до лоши икономически резултати и може да принуди много от тези центрове да затворят врати.

Центрове, които вече десетилетия подготвят успешно най-будните и амбициозни български деца и са своего рода трамплин към качественото им европейско образование и кариера.

Надяваме се на положителен отговор на нашето искане, защото то засяга в случая не само и не толкова езиковите фирми, колкото бъдещето на 10 000 български младежи.

Прилагаме и списък с подготвителните центрове за изпити за международни сертификати от цялата страна, които застават зад това искане.

С уважение, Асоциация на езиковите центрове в България

mediapool.bg