Кламер БГ - Новини: Временно се спира движението по пътя за Кръстова гора от сряда до 15 март

Временно се спира движението по пътя за Кръстова гора от сряда до 15 март

България

|
Вт, 23 Фев 2021г. 10:12ч.
Временно се спира движението по пътя за Кръстова гора от сряда до 15 март

От 24 февруари - сряда, за взривни работи по график временно ще се ограничава движението по третокласния път Югово - Лъки, по който се стига до Кръстова гора в Родопите.

Трафикът ще се спира между 10 и 13:30 часа и от 14:30 до 17 часа в дните от понеделник до събота, за да се осигури преминаването на живеещите в близките населени места, пътуващи за Смолян, Асеновград и Пловдив, както и на поклонниците, посещаващи Кръстова гора, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Взривните работи, които се предвижда да продължат до 15 март, се налагат заради ремонта на 31 км от третокласния път Югово-Лъки-Здравец на територията на област Пловдив. Той започна през миналата година и тогава АПИ обеща да бъде завършен до края на 2020 г., но сега посочва, че навлиза в следващ етап. Ремонтът струва 58 млн. лв. и е най-скъпия за третокласен път по 1.87 млн. лв./км.

От АПИ посочват, че до момента се е работело в участъка от Лъки до границата с област Смолян. Почистени са скални откоси за уширяване на пътя в тесните участъци, изградени са нови водостоци за подобряване на отводняването, санирани са мостове.

В Лъки е положен основен и износващ пласт асфалтобетон. По трасето от Лъки до границата с област Смолян са положени основният асфалтов пласт и нови бордюри, мостовите съоръжения са подготвени за саниране. Ремонтират се подпорни стени, изграждат се нови тротоарни конзоли на съоръженията.

В 11.3 км участък Югово - Лъки досега се изпълняваха подготвителни дейности. Чрез пробивно-взривните работи ще се разчистят скални откоси, за да се осигури необходимият габарит на пътя.

Третокласният път е единствената пътна връзка на община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка връзка на областта с община Баните в Смолянска област.

По пътя ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Пътят е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям надлъжен наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.

Ремонтните дейности се извършват от фирмата "Европейски пътища",

с която АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущи ремонти и поддържане на републиканските пътища в област Пловдив.

mediapool.bg