Кламер БГ - Новини: Ураганът "Хилари" отслабва, но още е опасен за САЩ

Ураганът "Хилари" отслабва, но още е опасен за САЩ

Свят

|
Нед, 20 Авг 2023г. 10:00ч.
Ураганът "Хилари" отслабва, но още е опасен за САЩ

В Южна Калифорния се подготвят да посрещнат

Ураганът "Хилари", който се насочва към тихоокеанското крайбрежие на Мексико, отслабна, но все още може да причини "животозастрашаващи" наводнения, предупреждават американски метеоролози в неделя.

Заради стихията Генералното консулство на

България в Лос Анджелис обяви денонощна телефонна линия за спешни случаи - на мейл consulate.losangeles@mfa.bg или денонощен телефон за спешни случаи: +1 (310) 437-3606, пише в съобщение на страницата на консулството във Фейсбук.

Със скорост на вятъра до 100 мили в час (175 км/ч) ураганът вече е буря от категория 1, съобщи Националният център за ураганите.

Силен дъжд вече се изля в части от мексиканския полуостров Баха Калифорния и югозападната част на САЩ.

“Хилари “ ще отслабне до тропическа буря, преди да достигне Южна Калифорния и ще бъде първата тропическа буря, ударила американския щат от повече от 80 години.

"Хилари изглежда бързо отслабва", каза Джон Кангиалоси, старши специалист по ураганите в Центъра по ураганите, цитиран от агенция Асошиейтед прес.

Преди това "Хилари" беше мощна буря от категория 3 с ветрове до 130 мили в час.

Валежите могат да достигнат 25 см в някои райони на Южна Калифорния и Южна Невада, казва Центърът по ураганите. "Очакват се опасни до катастрофални наводнения", допълва той.

В Сан Диего Националната метеорологична служба (NWS) по-рано издаде предупреждение за "високия потенциал" на внезапни наводнения. Близо 26 милиона души в югозападната част на САЩ бяха под наблюдение на наводненията.

Според последното съобщение на Националния метеорологичен център в Маями максималната скорост на вятъра е 144 км/ч, а ураганът се намира на около 281 км южно от Пунта Еухения и на 855 км от Сан Диего.

mediapool.bg