Кламер БГ - Новини: Десетки хиляди са евакуирани заради горящите гори в Канада, Гърция и Испания

Десетки хиляди са евакуирани заради горящите гори в Канада, Гърция и Испания

Свят

|
Нед, 20 Авг 2023г. 12:30ч.
Десетки хиляди са евакуирани заради горящите гори в Канада, Гърция и Испания

Пожарът край Александруполис се разраства, сн. ЕПА/БГНЕС

Продължават да се разрастват горските пожари в Канада, Гърция и Испания.

Около 30 хиляди души в канадската провинция Британска Колумбия получиха заповед за евакуация заради пожарите, които захапаха домовете на хората, съобщиха официални представители. Още 36 хиляди са поставени в готовност да напуснат домовете си.

Огънят вече подхвана сгради в град Келоуна, разположен в южната част на провинцията, с население 150 хиляди души. Затова властите забраниха посещенията на места за временно настаняване като хотели в района на града и близките населени места.

Местните жители са свикнали с пожарите поради „климата в калифорнийски стил“ в района – но топлината, сухотата и вятърът, наблюдавани през последните дни, създадоха „перфектните условия за огнена буря“, коментира жителка на града.

Въздушното пространство около международното летище Келоуна вече е затворено за всякакви полети, освен за тези на въздушните пожарникари.

Канада преживява най-лошия си сезон на горски пожари в историята, като най-малко 1000 пожара горят в цялата страна, според Канадския междуведомствен център за горски пожари (CIFFC).

Експертите казват, че изменението на климата увеличава риска от горещо и сухо време, което е вероятно да разпали горски пожари.

Доста по-близо до България - в района на гръцкия град Александруполис, който се намира на около 50 км от границата ни, горският пожар извън контрол. Има изгорели къщи, а жителите на три села в областта Еврос, Североизточна Гърция, бяха приканени да се евакуират, съобщи електронното издание на в. "Катимерини", цитирано от БТА.

Според противопожарната служба в момента няма непосредствена опасност за тези населени места, но в района има силен вятър, а димът затруднява живота на местните жители.

Заради гъстия дим гръцките власти затвориха магистралата "Егнатия" в двете посоки до разклона за индустриалната зона на Александруполис. Трафикът се пренасочва по алтернативен маршрут, а шофьорите и гражданите се приканват да бъдат особено внимателни и да спазват инструкциите на полицията.

В Испания поне 26 000 души са евакуирани от канарския остров Тенерифе заради огромния пожар, който бушува там от началото на седмицата и не може да бъде загасен. Досега той е изпепелил над 5 000 хектара, а периметърът му е вече 50 километра.

mediapool.bg