Кламер БГ - Новини: Сблъсъци в Бангладеш между полиция и опозиционни активисти

Сблъсъци в Бангладеш между полиция и опозиционни активисти

Свят

|
Нед, 20 Авг 2023г. 13:45ч.
Сблъсъци в Бангладеш между полиция и опозиционни активисти

Сблъсъци в Бангладеш между полиция и опозиционни активисти

Полицията в североизточен Бангладеш използва палки и сълзотворен газ, за ​​да разпръсне опозиционни активисти на фона на политически спор за това кой ще наблюдава следващите избори, които се очаква да се произведат през януари, съобщиха днес органите на реда и активисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в неделя

Около 300 души бяха ранени при снощните сблъсъци, като някои бяха простреляни, съобщи водещият всекидневник на бенгалски език в страната „Протом Ало“ (Prothom Alo). Изданието добави, че полицията е открила огън по поддръжници на Националистическата партия на Бангладеш, ръководена от бившата министър-председателка Халеда Зия.

Агенция Юнайтед нюз ъв Бангладеш (United News of Bangladesh) съобщи, че около 150 души, включително полицаи, са били ранени при сблъсъците в град Хабигандж.

Г. К. Гаус, местен лидер в партията на Зия, каза, че хаосът е избухнал, след като хиляди поддръжници на партията са започнали да дефилират по улиците. Полицията се изправила срещу тях и им наредила да спрат.

Според служител на реда в област Хабигандж полицията е била принудена да предприеме действия, след като опозиционни активисти внезапно нападнали униформените, опитвайки се да пробият полицейска барикада.

Партията на Зия настоява за оставката на министър-председателката Шейх Хасина и прехвърляне на властта на непартийно служебно правителство до следващите общи избори. Зия и нейните съюзници обвиняват Хасина в манипулиране на вота през 2018 г. и партията й оспорва кои да са наблюдателите следващите общи избори.

Хасина се надява да спечели четвърти пореден мандат и подчертава, че изборите трябва да се произведат под надзора на нейното правителство, както е по конституция.

САЩ, Европейският съюз и ООН призовават всички страни да избягват насилието и да работят за произвеждането на заслужаващи доверие избори.

mediapool.bg