Кламер БГ - Новини: Управляващите предлагат финансов стимул за кръводаряване срещу нелегалната търговия

Управляващите предлагат финансов стимул за кръводаряване срещу нелегалната търговия

България

|
Четв, 26 Май 2022г. 16:12ч.
Управляващите предлагат финансов стимул за кръводаряване срещу нелегалната търговия

Управляващите предлагат финансов стимул за кръводаряване срещу нелегалната търговия

Допълнителен финансов стимул за кръводаряване предлагат депутати от управляващата коалиция с внесени в Народното събрание промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Проектът е подписан от представители на всички партии в коалицията.

Целта на промените е да се създадат стимули за даряването на кръв като хуманен и доброволен акт на милосърдие и човешка солидарност и да се ограничи нелегалната търговия с кръв и кръвни продукти, посочват вносителите.

По закон даряването на кръв е доброволен акт, но все пак са предвидени и някои стимули като например тонизиращи храни и напитки за кръводарителя, възстановяване на направени от него разходи – например транспортни. Също така в Кодекса на труда в момента е записано, че работодателят е длъжен да освобождава от работа служителя при кръводаряване - за деня на кръводаряването, както и един ден след това.

Сега депутатите предлагат да се актуализират сумите, които болниците дават за храна и тонизиращи напитки, както и за възстановяване на разходите на кръводарителите. Досега разходът за вземане на кръв имаше лимит от 20 лева: 8 лева за храна и тонизиращи напитки, до 5 лева възстановяване на разходи на дарителя и до 6 лева за символични подаръци за дарителя и малки суми за промоция на кръводаряването.

Сега депутатите предлагат разходите за храна и напитки да достигат до 15 лева за кръводарител и да се възстановяват разходи на дарителя до 35 лева. Въвежда се и нов стимул: ваучер, който се предоставя на кръводарителя за сума в размер на 50% от дневното трудово възнаграждение, изчислено на база средната работна в заплата в страната или 41.70 лева в момента. Така авторите на законопроекта смятат, че ще се противодейства на нелегалната търговия с кръв. При спешни случаи и липса на налични количества от съответната кръвна група в даден кръвен център, законът допуска възмездно кръводаряване и депутатите предлагат един литър кръв да се заплаща на донора от лечебното заведение в размер от 120 до 190 лева.

По закон дейностите, свързани с взимането на кръв, се финансират от Центровете за трансфузионна хематология, които възстановяват направените разходи на болниците.

Внесеният в НС законопроект предвижда още национална програма за промоция даряването на кръв и кръвни съставки, която да се утвърждава всяка година от министъра на здравеопазването.

У нас доброволното кръводаряване не е добре развито. Над ¾ от кръводарителите в България дават кръв под натиск или срещу пари. Под 23% от дарената у нас кръв е от доброволни кръводарители и основно потребностите се задоволяват от кръводаряване от роднини при нужда.

В това отношение България много изостава от целите на Световната здравна организация (СЗО) до 2020 г. всички държави да успяват да набавят нужната им кръв изцяло от доброволни и безвъзмездни кръводарители.

mediapool.bg