Кламер БГ - Новини: Приемна майка отива на съд заради системни изтезания на дете

Приемна майка отива на съд заради системни изтезания на дете

България

|
Четв, 26 Май 2022г. 16:35ч.
Приемна майка отива на съд заради системни изтезания на дете

Снимка: БГНЕС

Приемна майка от Бяла Слатина отива на съд по три обвинения – закана с убийство, телесни повреди и изтезания на дете, за което се грижела, съобщи прокуратурата. Според разследващите тормозът е бил системен. Детето е било бито с пръчка, заплашвано с убийство и оставяно без храна.

Приемната майка Р.И. е осъждана, но е била реабилитирана по право. Тя преминала курс за професионален родител и през лятото на 2017 г. при нея било настанено 10-годишно момче. То живяло в дома й четири години.

Малко след като го приела тя започнала да дава различни задачи – да плеви градината, да цепи дърва и да бере ягоди. Няколко месеца детето ги изпълнявало. След това обаче отказало. Тогава Р.И. започнала да го удря, наказва и да го лишава от храна.

"През четирите години на съвместното им съжителство обвиняемата продължила да нанася удари на детето, да го тормози, да го обижда и заплашва. Обикновено поводите за това били отказът му да изпълни исканията на приемния родител или ненаучен добре урок", съобщава прокуратурата.

През миналото лято жената го била с дръжка от метла, защото момчето взело слушалките на сина й. Тя го удряла, докато пръчката се счупила, а след това го наказала да стои на двора с вдигнати ръце. След това му дала супа и му казала, че това му е последната храна. Вечерта го удряла с точилка, взела и нож, с който му причинила наранявания по ръката, гърдите и бедрото, а след това го накарала да спре кървеното с тениската си. През нощта детето се събудило с вързани ръце. Жената му сложила чувал на главата, извела го навън и го заплашила, че ще го хвърли в реката.

Детето отишло на училище със синини и следи от побоя, което направило впечатление на един от учителите му. Той го разпитал, но момчето не му разказало всичко, защото се страхувало. Бил подаден сигнал до социалните служители, а момчето било преместено в дом.

Делото срещу приемната майка още не е започнало. В момента пострадалото момче е ученик в осми клас.

mediapool.bg