Кламер БГ - Новини: Управляващите внесоха предложенията си за гласуване под карантина

Управляващите внесоха предложенията си за гласуване под карантина

България

|
Пет, 15 Ян 2021г. 12:32ч.
Управляващите внесоха предложенията си за гласуване под карантина

ГЕРБ и “Обединени патриоти“ обявиха в петък, че са внесли в парламента промени в закона, които дават възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. До този момент използването на подвижни секции за гласуване се използваше само от хората с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват по общия начин. Сега към тях се допълват и поставените под карантина. Идеята е да се позволи и на хората с изтекли документи да гласуват.

Даниела Дариткова от ГЕРБ коментира, че става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Тя ще позволи гласуването не само на хората под домашна карантина, но и на пациентите, настанени за лечение в болниците.

ГЕРБ е дала правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", каза Дариткова.

ГЕРБ обяснява, че е поучен опитът на други страни. "Видяхме, че (в други държави) задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", обясни Дариткова.

"В текстовете, които сме внесли се предвижда и възможност гражданите, които са с изтекли срокове на документите за самоличност да могат да се идентифицират (при гласуване). Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК, да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи", коментира Дариткова.

По-рано ГЕРБ отхвърли предложенията на "Демократична България" за въвеждане на гласуване по пощата, което би улеснило поставените под карантина и българите в чужбина.

Очаквайте подробности

mediapool.bg