Кламер БГ - Новини: Управителят на НЗОК: Съгласни ли сте от вашите пари да почерпим болница с 1 млн. лв?

Управителят на НЗОК: Съгласни ли сте от вашите пари да почерпим болница с 1 млн. лв?

България

|
Ср, 14 Юли 2021г. 18:18ч.
Управителят на НЗОК: Съгласни ли сте от вашите пари да почерпим болница с 1 млн. лв?

Проф. Петко Салчев, сн. БГНЕС

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев отхвърли обвиненията на Лекарския съюз, че фондът тормози болници с проверките си и с това, че ги кара да връщат пари за отчетена фиктивна дейност.

Преди ден Българският лекарски съюз излезе с остра реакция, след като в понеделник касата оповести резултати от своя проверка в "Пирогов" и стана ясно, че болницата трябва да връща над 1 млн. лева за отчетена, но неизвършена дейност.

"Преди малко слушах изказване на български лекар, който каза: "Какво са 1 млн. лева? Ще ги почерпят лекарите в тази болница". Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?", коментира Салчев пред БНР.

Той изрази възмущение от обиди в медиите по адрес на проверяващите от НЗОК, че не разбират и не знаят за какво става въпрос. По думите му не е честно от страна на Лекарския съюз да се развява Covid-пандемията и усилията на лекарите в нея като контрапункт на проверките на НЗОК.

Подлежат ли на връщане парите за фиктивна дейност?

Основната защитна теза на БЛС беше, че заради кризата болниците са получавали 85% от бюджетите си, независимо от броя преминали пациенти, и следователно броят на отчетените пациенти, дори да са фиктивни, не трябва да се отрази на заплащането на болниците.

От НЗОК обаче обясняват, че това не е така, защото освен компенсации за намалената си дейност, болниците са получавали и редовните пари по отчетените клинични пътеки. И колкото повече работа по-клинични пътеки отчитат болниците, толкова по-малко компенсации от НЗОК ще получат. И обратно: ако отчитат по-малко работа по клинични пътеки, ще получат по-големи компенсации. За отчетената дейност по клинични пътеки обаче болниците получават редовно заплащане от НЗОК и ако тя е фиктивна, подлежи на връщане по действащите в нормални условия правила.

Антикризисната мярка, по която болниците получаваха 85% от бюджета си, независимо от извършената дейност, работеше така: ако болницата е изработила през клинични пътеки например 35% от обичайния си бюджет, ще получи от касата останалите 50% като добавка, за да достигне до 85% от лимита си. Ако е изработила 70%, ще получи само 15% добавка. Ако е изработила 100% от лимита си, ще получи цялата сума.

Салчев съобщи в сряда пред БНР, че общо за работа в епидемична обстановка, извън каквато и да е отчетена дейност, на болниците са платени 123 247 292 лева от началото на годината. 50 млн. лева от тази сума е получена от 10 лечебни заведения. За шестмесечието болница "Пирогов" е получила допълнително 11 229 200 лева или 9% от общо изплатената сума, като в това число не влиза изплатеното по отчетените клинични пътеки.

"Всичките проверки, които се правят от НЗОК, са свързани със стриктното спазване на договореното с Българския лекарски съюз, с алгоритмите за лечение на пациентите и спазване на правилата на Националния рамков договор", заяви Салчев.

Той каза, че днес е изпратил материалите от проверката на прокуратурата.

Още проверки

Салчев обяви, че проверки текат още в болницата в Благоевград, "Александровска" и други болници.

Другата седмица ще бъде оповестена пълна информация за всички болници, проверени за шестмесечието.

mediapool.bg