Кламер БГ - Новини: Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

Свят

|
Пет, 08 Апр 2022г. 23:43ч.
Украйна получи покана от ЕС за ускорено членство

Фон дер Лайен връчи въпросника за ЕС на Зеленски, сн. ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на президента на Украйна Володимир Зеленски въпросник, след чието попълване Еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на въпроса за начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността, предадоха световните агенции в петък.

Фон дер Лайен каза на съвместна пресконференция с украинския лидер, че “няма както обикновено да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата".

"Русия е заплашена от разпадане поради все по-тежките санкции, а Украйна има европейско бъдеще", заяви тя по време на посещението си в Киев, заедно с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

"Готови сме да ви помагаме 24 часа 7 дни в седмицата да попълните този въпросник. Знаем много един за друг защото работим интензивно през последните години, така че съм сигурна, че ще ви отнеме не години, както обикновено, а седмици, ако работим заедно“.

"Ще сме готови с отговорите, Урсула, за една седмица", заяви Зеленски.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че е шокиран след посещението в град Буча.

"Има две думи, с които може да се опише случващото се в Украйна. Едната дума е "провал" - големият провал на руската армия, която не успя да пречупи куража ви. Другата дума е "ужас" – ужасът на цивилните, които са застрашени да бъдат атакувани и убити“.

Борел добави, че повече от 7 милиона евро са били отпуснати за събиране на доказателства за военни престъпления пред Международния наказателен съд.

mediapool.bg