Кламер БГ - Новини: ЕК ще препоръча начало на преговори за членство в ЕС с Украйна

ЕК ще препоръча начало на преговори за членство в ЕС с Украйна

Европа

|
Вт, 07 Ноем 2023г. 15:51ч.
ЕК ще препоръча начало на преговори за членство в ЕС с Украйна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и украинският президент володимир Зеленски

Европейската комисия ще препоръча утре ЕС да започне преговори за членство с Украйна, след като тя изпълни оставащите условия, казаха двама официални представители на съюза снощи - повече от 20 месеца след като Русия нахлу в съседната страна, предаде Ройтерс.

Комисията ще даде оценка на Украйна в седем области на реформи в доклад, който ще послужи като основа за вземане на ключовото решение на срещата на върха на ЕС другия месец дали да бъдат започнати официални преговори за членство.

И двамата цитирани официални представители от ЕС заявиха, че препоръката на Комисията означава, че официалните преговори с Украйна и с друга кандидатка за членство - Молдова, може да започнат през следващата година. Те все пак направиха уговорката, че докладът, който разглежда и напредъка към членство на други страни кандидатки, все още не е готов в окончателния си вид преди официалното му публикуване.

Преговорите за членство обикновено отнемат години, преди кандидатите да успеят да изпълнят подробните правни и икономически критерии за присъединяване. Освен това, в случая с Украйна, Европейския съюз изпитва опасения от приемането на държава, която е във война, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС обаче говорят за геостратегическа необходимост от това. "Консенсусът е ясен", каза високопоставен френски дипломат, добавяйки, че подкрепата за Украйна в ЕС остава "много солидна" и блокът не може да си позволи тя да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа близки контакти Москва, е основен потенциален противник на вземането на решение в полза на Киев през декември, за което се изисква единодушната подкрепа на всички 27 страни членки на блока, отбелязва Ройтерс.

Грузия ще получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз, но при определени условия, каза европейският наблюдател на Радио Свобода Рикард Йозвяк.

"Ръководителите на кабинетите на 27-те еврокомисари се срещнаха, за да обсъдят разширяването на ЕС. На 7 ноември преговорите ще продължат, но основните предпоставки са ясни: Украйна и Молдова ще получат откриване на преговори за присъединяване към ЕС (най-вероятно през март 2024 г.), а Грузия ще получи статут на кандидат с условия за преминаване към следващия етап“, написа Йозвяк в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Официалната препоръка на Европейската комисия ще бъде публикувана на 8 ноември, а окончателното решение ще бъде взето от лидерите на ЕС на срещата на върха, която ще се проведе на 14-15 декември.

mediapool.bg