Кламер БГ - Новини: Угасна усмивката на голямата Татяна Лолова

Угасна усмивката на голямата Татяна Лолова

България

|
Вт, 23 Март 2021г. 13:10ч.
Угасна усмивката на голямата Татяна Лолова

На 87 години почина голямата театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова.

Тя си е отишла минути след 21:00 ч. в понеделник - 22 март, вследствие на мозъчносъдово заболяване, съобщиха от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Лолова е постъпила за лечение в болницата на 6 март с Covid-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта, заявиха от "Пирогов".

"Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета", написаха във Фейсбук от Съюза на артистите в България.

"Аз не съм звезда, аз съм слънце", казва тя през 2019 година пред БНР.

"Свикнала съм да давам. А когато даваш – не остаряваш", каза Лолова в друго свое интервю преди време.

"Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство", заявяви президентът Румен Радев.

Той подчерта, че обичаната от всички българи актриса е откликвала с изключителна отдаденост на благородни каузи, успявала е да погали всяко сърце с най-добрата усмивка и дума, да стопи тъгата и да вдъхне нова надежда и сили. "Татяна Лолова е незаменима епоха в българския театър и кино, завинаги ще е ярка духовна светлина в националната ни култура и памет", отбеляза държавният глава.

"Още една звезда в небето...Поклон и аплодисменти за великата Татяна Лолова! Съболезнования на семейството и близките", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов по повод кончината на великата комедийна актриса.

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев.

Играе в Драматичен театър “Сава Огнянов” в Русе през 1955- 1956 г. Година по-късно става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър “София”, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на моноспектакълa "Дуенде" по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински. Лолова играе в спектакъла до 2017 г., като прави над 300 изиграни представления в България и чужбина. В Театър 199 също играе в постановките "Старомодна комедия" от Алексей Арбузов и "Нищо не помня" от Артър Милър.

Oтпечатъците ѝ са на Стената на славата пред Театър 199.

mediapool.bg