Кламер БГ - Новини: КС поряза МВР: Отнемането на книжка заради неплатена глоба е незаконно

КС поряза МВР: Отнемането на книжка заради неплатена глоба е незаконно

България

|
Вт, 23 Март 2021г. 13:57ч.
КС поряза МВР: Отнемането на книжка заради неплатена глоба е незаконно

Отнемането на шофьорска книжка заради неплатена глоба, както и спирането на колата от движение, противоречат на конституцията. Това постанови Конституционният съд (КС) с единодушно решение. На практика това означава, че МВР трябва да спре да отнема книжките на шофьори, които имат задължения по актове за извършени пътни нарушения. Трябва да бъде прекратена и друга практика на ведомството – проверките за глоби по граничните пунктове. Според КС по този начин незаконно се ограничават права на гражданите, само защото държавата не може да изпълни задължението си да събере глобите.

Логичен завършек

Че действията на МВР са незаконни и нарушават основни права, гарантирани от конституцията, се твърди отдавна. КС бе сезиран от омбудсмана Диана Ковачева. В искането си тя посочи, че неоснователно се ограничава правото на придвижване на гражданите както в страната, така и зад граница. В подобен дух бе и становището на Върховния касационен съд. Върховният административен съд също разкритикува действията на МВР и в собствено дело им разпореди да прекратят проверките по границите. Силовото ведомство обаче прочете решението както дяволът – Евангелието. Вместо да престане да спира пътуващите по границите, МВР измисли да даде правомощие на граничните полицаи да правят проверки за пътни глоби.

Проблемът със събираемостта на глобите от страна на МВР е дългогодишен. Тъй като държавата е неспособна да се справи с това си задължение, бяха прокарани въпросните поправки в Закона за движение по пътищата.

Нищо общо

В становището си по делото пред КС вътрешният министър се е опитал да защити незаконната практика на МВР. Посочено е, че с тези разпоредби на закона не се ограничават права, "а се цели превъзпитаване на нарушителите и възпитателно и предупредително въздействие върху останалите граждани".

КС обаче е на съвсем друго мнение. Според съдиите отнемането на книжката и спирането от движение нямат нищо общо с пътната безопасност.

"КС намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", пише в решението.

Текстовете на практика заобикалят установен вече ред за събиране на глобите – чрез принудително изпълнение, пише още КС.

"Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите", заявяват съдиите.

Несъществуващо

Законът за движение по пътищата е предвидил само краен срок за плащане на глоба, но не и санкция след изтичането, подчертава още КС. След него би следвало да се пристъпи към принудително събиране, а не да се отнема книжката или да се спира колата от движение. Със сегашната практика се въвежда наказание за несъществуващо нарушение, което е в нарушение на принципа на правовата държава.

Правото на придвижване е неотменимо, но не е абсолютно

Правото на придвижване може да бъде ограничавано, казва още КС. За да се случи това обаче, трябва да има предпоставки и то да бъде направено по съответния ред. Това може да се прави, само ако целта е защита на националната сигурност, здравето, правата или свободите на гражданите. Освен това ограничаването трябва да е съразмерно.

mediapool.bg