Кламер БГ - Новини: Тръмп уволни министъра на отбраната Еспър

Тръмп уволни министъра на отбраната Еспър

Свят

|
Вт, 10 Ноем 2020г. 10:20ч.
Тръмп уволни министъра на отбраната Еспър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че уволнява министъра на отбраната Марк Еспър. Той ще бъде заменен начело на Пентагона от директора на Националния център за борба с тероризма Кристофър Милър.

"Крис свърши СТРАХОТНА работа! Марк Еспър е уволнен. Благодаря му за свършената работа", написа Тръмп лаконично в Туитър.

Милър ще е изпълняващ длъжността министър на отбраната и решението влиза в сила незабавно.

Случилото се не е неочаквано и идва броени дни след като Доналд Тръмп изгуби президентските избори в САЩ, въпреки че самият той продължава да оспорва резултатите от тях, отбелязва ДПА.

Имаше напрежение между президента и Еспър, като последният се дистанцира от Тръмп във връзка антирасистките протести и полицейското насилие през лятото, припомня агенцията. През юни Еспър се противопостави на изпращането на армията за потушаване на антирасистките протести в страната. Еспър освен това искаше да промени имената на военни бази, кръстени на генерали на Конфедерацията.

Оттогава Еспър започна да губи влияние в американската администрация и почти изчезна от полезрението, не даваше интервюта и произнасяше само предварително подготвени речи, посочва Франс прес.

Следващата седмица 56-годишният Еспър трябваше да пътува за Европа, за да обсъди там въпроса за изтеглянето на американските сили.

С назначаването на Кристофър Милър за временен министър на отбраната заемалите този пост в администрацията на Тръмп стават петима - Джеймс Матис, Патрик Шанахан, Ричард Спенсър бяха начело на Пентагона преди Еспър. Еспър бе утвърден на поста от Сената на Конгреса през лятото на миналата година.

Джеймс Матис напусна поста през 2018 г. заради различия с Тръмп по различни въпроси, в това число и Сирия, а през юни той каза, че Тръмп е първият президент, който не се опитва да обедини американците и дори не претендира, че опитва да го направи, а вместо това се опитва да ги раздели, припомня Ройтерс.

Подобно на Матис Еспър не беше съгласен с презрителното отношение на Тръмп към НАТО и се безпокоеше от склонността на президента да гледа на американските военни съюзи изключително през призмата на транзакциите, въпреки че самият той подкрепи призивите на Тръмп към съюзниците за повече разходи за отбраната.

Вашингтон се чудеше кой висш служител би могъл да е следващият освободен от поста. Тръмп обмисляше дали да уволни директора на ФБР Кристофър Рей, от когото беше недоволен заради това, че не е предприел действия срещу Байдън или сина му Хънтър във връзка с подозрения за корупция в Украйна. Президентът беше критично настроен също към правосъдния министър и главен прокурор Уилям Бар, пише британският в. "Таймс".

Уволнението на Еспър се разглежда като знак, че Тръмп укрепва властта си въпреки обявената победа на Байдън на президентските избори. То засилва възможността за драматично изтегляне на американските войски от конфликтни зони като Афганистан, Сирия и Ирак, което отдавна е обещавано от Тръмп, но се сблъсква със съпротива от страна на военното ръководство, коментира изданието.

mediapool.bg