Кламер БГ - Новини: Путин изпраща близо 2000 миротворци в Нагорни Карабах

Путин изпраща близо 2000 миротворци в Нагорни Карабах

Свят

|
Вт, 10 Ноем 2020г. 13:46ч.
Путин изпраща близо 2000 миротворци в Нагорни Карабах

Арменският премиер Никол Пашинян подписа споразумение за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев.

Очаква се Москва да изпрати близо 2 хиляди миротворци и 470 единици техника в района на Нагорни Карабах.

Според споразумението Азербайджан ща получи шосейна връзка със своя анклав, разположен по границата с Иран и Турция - нещо, което ще даде и на Турция сухоземен мост към основната територия на Азербайджан.

Турските военни ще помогнат за попълване на състава на обединен наблюдателен център с руските сили.Регионът е международно признат като азербайджански, но се управлява от етнически арменци от 1994 г. Тогава беше подписано примирие, но не и мирно споразумение.

Редица споразумения за прекратяване на огъня бяха договаряни след подновяването на боевете през септември, но всички те се провалиха.

Премиерът на Армения Никол Пашинян обясни, че е подписал споразумението за пълно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах по препоръка на командването на арменските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Според съобщението, публикувано във Фейсбук страницата на премиера, текстът на документа е "невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ".

Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея.

Той определя тази стъпка като най-добрата при дадените обстоятелства и отбелязва, че прекратяването на 6-седмичните бойни действия не е победа, но не е и поражение.

Разммирици в Ереван

Прекратяването на огъня предизвика празненства в азербайджанската столица Баку, където коли и автобуси надуваха клаксони, а възторжени тълпи излязоха по улиците, размахвайки азербайджански национални знамена.

В арменската столица обаче избухнаха улични безредици. Разярени тълпи щурмуваха парламента и редица правителствени сгради, наричайки споразумението предателство.

Имаше искания за оставката на премиера Никол Пашинян, който го подписа. Председателят на парламента Арарат Мирзоян пострада по време на безредиците в столицата.

"Част от участвалите в погромите в Ереван са били в Карабах, но по някаква причина са оставили позициите си и са избягали. Сред тях има и един генерал. Официално заявявам, че всички инициатори ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", заяви Пашинян.

Путин изпраща миротворци

Мирната сделка влезе в сила във вторник в 01:00 местно време. Тя предвижда Азербайджан и Армения да останат на своите позиции, а в района да бъде разположен мироопазващ контингент.

Според руския президент Владимир Путин договореностите ще създадат условия за дългосрочно и пълно решаване на кризата в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа.

Путин обясни какви са условията в документа, като посочи, че в района ще бъдат изпратени руски миротворци.

"Разселените лица и бежанците ще се върнат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Върховния комисар на ООН по бежанците. Ще има размяна на военнопленници и други задържани, както и на тела на загинали. Ще бъдат разблокирани всички икономически и транспортни връзки в региона, като контролът на транспорта ще се осъществява и при съдействието на органите на руската гранична служба", каза той.

Колегата му от Азербайджан Илхам Алиев заяви, че споразумението отговаря на интересите на арменския и азербайджанския народ. Той каза, че в района ще бъде създаден миротворчески ценър за контрол на примирието.

"Една от точките в днешното споразумение е съвместната миротворческа мисия на Русия и Турция, още повече, че ние създаваме съвършено нов формат на взаимодействие в региона не само в рамките на решаването на конфликта, но и като бъдещо развитие", каза той.

mediapool.bg