Кламер БГ - Новини: Тръмп разреши публикуването на 2800 документа за убийството на Кенеди

Тръмп разреши публикуването на 2800 документа за убийството на Кенеди

Свят

|
Пет, 27 Окт 2017г. 10:07ч.
Тръмп разреши публикуването на 2800 документа за убийството на Кенеди

Американските власти ще публикуват около 2800 секретни документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди в Далас през 1963 г. Те ще бъдат качени на сайта на Националния архив на САЩ.

Разсекретяването на документите става по нареждане на президента Доналд Тръмп.

Някои от първоначално предвидените документи обаче не са разсекретени по настояване на ФБР и ЦРУ. Според тях те са твърде поверителни и засягат националната сигурност.

Тръмп е дал на правителствените агенции срок от 180 дни, в който да проучат отново останалите документи и да се аргументират защо те не бива да се огласяват.

В тези досиета има поверителна информация, най-вече за информаторите и ролята им в разследванията, казва източник от Белия дом.

Президентът иска да се увери, че има пълна прозрачност по въпроса и иска тази информация да се огласи възможно най-бързо, отбеляза той.

Убийството на президента Джон Кенеди е може би най-голямата мистерия в американската история, която никога няма да бъде разкрита по начин, отговарящ на всички въпроси. На 22 ноември 1963 г.

Кенеди е застрелян в Далас от Лий Харви Осуалд. Два дни по-късно, преди Осуалд да се изправи пред съда, той е застрелян от собственика на нощен клуб Джак Руби.

Руби твърди, че е искал да пощади първата дама Жаклин Кенеди от "неудобството от изправянето на Осуалд пред съда". Според някои анализатори Осуалд не е бил единственият стрелец, замесен в смъртта на Кенеди, но е малко вероятно да се появят нови доказателства и да разберем със сигурност кой и защо е убил Джон Кенеди.

Терминът "теория на конспирацията" се използва за пръв път в документ на ЦРУ от 1967 година, за да се демонизира и за да се запуши устата на всеки, който има критики към официалния доклад за смъртта на Кенеди.

mediapool.bg