Кламер БГ - Новини: ООН: Дамаск е отговорен за нападението с газ зарин в сирийския град през април

ООН: Дамаск е отговорен за нападението с газ зарин в сирийския град през април

Свят

|
Пет, 27 Окт 2017г. 13:09ч.
ООН: Дамаск е отговорен за нападението с газ зарин в сирийския град през април

Доклад на експерти от ООН посочи сирийския режим на президента Башар Асад като отговорен за смъртоносната атака с газ зарин в сирийския град Хан Шейхун, предаде Франс прес.

"Групата /експерти/ е убедена, че Сирийската арабска република е отговорна за използването на зарин срещу Хан Шейхун на 4 април 2017 г.", се казва в доклада, до който е получила достъп АФП.

По данни на ООН при нападението срещу града в провинция Идлиб, контролиран по това време от бунтовници и джихадисти, са загинали 83-ма души, а според Сирийския център за наблюдение на човешките права - 87, включително над 30 деца.

Случилото се накара правителството на президента Доналд Тръмп да предприеме удари срещу сирийската военновъздушна база, откъдето според западните сили, е била извършена атаката над Хан Шейхун. В нощта срещу 7 април американската армия изстреля от два кораба 59 крилати ракети "Томахок" срещу база "Шайрат".

САЩ, Франция и Великобритания обвиниха силите на президента Асад за химическата атака, но Дамаск категорично отрече да има нещо общо с нея. Съюзническа на режима Русия твърди, че заринът, открит в Хан Шейхун, е резултат от експлозия на снаряд на земята, а не е от сирийска въздушна атака.

Наскоро експерти на ООН посетиха базата, за да подготвят доклада си.

В началото на септември анкетната комисия на ООН за състоянието на правата на човека в Сирия вече изказа мнение, че сирийските сили са отговорни за нападението със зарин.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вярва в професионализма и безпристрастността на комисията, обявила властите в Дамаск за отговорни за атаката с газ зарин, заяви говорителят на Гутериш, Фархан Хак, коментирайки доклада на Съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Хак отбеляза, че Гутериш е благодарен на страните, които оказват материална подкрепа на разследващите химическите атаки в Сирия, и че очаква обсъждането на доклада на комисията в Съвета за сигурност.

mediapool.bg