Кламер БГ - Новини: Тръмп иска да спре нелегалните мигранти от Мексико с 5% мита на всички стоки

Тръмп иска да спре нелегалните мигранти от Мексико с 5% мита на всички стоки

Свят

|
Пет, 31 Май 2019г. 10:09ч.
Тръмп иска да спре нелегалните мигранти от Мексико с 5% мита на всички стоки

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще наложат 5-процентни мита на всички стоки, които идват от Мексико. Целта е по този начин мексиканските власти да бъдат принудени да вземат мерки срещу нелегалната миграция към САЩ.

„Митата ще се увеличават, докато проблемът с нелегалната миграция бъде решен”, написа Тръмп в Туитър. Те ще влязат в сила на 10 юни и ще важат за всички стоки.

Налагането на митата е поредният опит на Тръмп да огранични нелегалната миграция от Мексико. Основното му предизборно обещание бе да построи стена по границата между двете държави. Това още не е направено.

Съобщението на Тръмп се случи ден след като граничните полицаи в Ел Пасо, Тексас, задържаха най-голямата група мигранти, срещани някога от службата за граничен контрол – 1036 души, припомня БГНЕС.

През последните месеци броят на задържаните мигранти е над 100 хиляди на месец. Това са предимно хора, които бягат от бедността и насилието в Централна Америка, за да поискат убежище, след като пристигнат на американска земя.

“Мексико има много силни имиграционни закони и може лесно да спре незаконния поток на мигранти, включително чрез връщането им в родните им страни. Освен това Мексико може бързо и лесно да спре незаконните чужденци, преминаващи през южната граница с Гватемала”, гласи официално становище на Белия дом.

В отговор президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че ще изпрати делегация, оглавявана от външния министър до Съединените щати, за да разреши ситуацията.

mediapool.bg