Кламер БГ - Новини: На фона на израелската криза надеждите за успех на близкоизточния мирен план са под съмнение

На фона на израелската криза надеждите за успех на близкоизточния мирен план са под съмнение

Свят

|
Пет, 31 Май 2019г. 15:09ч.
На фона на израелската криза надеждите за успех на близкоизточния мирен план са под съмнение

Джаред Къшнър, зет и старши съветник на американския президент Доналд Тръмп, се срещна вчера с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да придвижи дългоочаквания план на американското правителство за мир в Близкия изток, точно в момент, когато Израел бе обзет от политически вълнения - безпрецедентни повторни избори в една и съща година.

Къшнър и американският специален пратеник Джейсън Грийнблат посетиха Израел като част от близкоизточната си обиколка за събиране на подкрепа за предстоящата икономическа конференция на администрацията на Тръмп в Бахрейн, на която Белият дом каза, че ще представи първата част от мирния си план.

САЩ се надяват да убедят арабски страни с "дълбоки джобове" да участват във форума, на който ще бъдат представени големи инфраструктурни проекти и инвестиции в палестинските територии.

В кратко съвместно изявление Къшнър похвали американско-израелското сътрудничество, като каза: "Сигурността на Израел е от решаващо значение за връзките между Америка и Израел, тя е много важна за президента и ние оценяваме усилията ви да заздравите тези връзки . . . Те никога не са били по-здрави".

Но общественото внимание бе ангажирано с политическата криза в Израел.

Нетаняху се опита да омаловажи безпокойството, че драматичното разпускане на израелския парламент ще отложи още веднъж представянето на американския мирен план.

"Както знаете, снощи се случи нещо дребно", каза премиерът по този повод и добави: "Това няма да ни спре".

В Белия дом президентът Тръмп, близък съюзник на Нетаняху, изрази загриженост от неуспеха на премиера да състави управляваща коалиция. Той нарече Нетаняху "страхотен човек" и каза, че много съжалява, че страната трябва да се изправи пред нови избори, защото в региона има "достатъчно бъркотия".

Новият предизборен сезон в Израел е поредният препъникамък за близкоизточния мирния процес, иницииран от Тръмп, който палестинците, мотивиращи се с произраелските пристрастия на американската администрация, веднага отхвърлиха, без да го обсъждат.

Правителството на Тръмп обвърза обявяването на плана с победата на Нетаняху на изборите миналия месец. Сега изглежда, че предложенията ще трябва да почакат резултатите от още един бурен изборен цикъл, след който ще стартира надпревара на Тръмп за преизбиране.

Междувременно Нетаняху е изправен пред съдебно преследване за поредица обвинения в корупция, като първото изслушване е насрочено за октомври. Проблемите му със закона поставят под въпрос дългото му управление, както и изгледите за успех на бъдещ мирен план.

С пътувания до Йордания и Мароко тази седмица Къшнър и Грийнблат се опитаха да получат подкрепа за икономическата конференция в Бахрейн, насрочена за 25-26 юни. Но нито една от двете страни не обяви, че ще участва.

След повече от две години работа екипът на Къшнър все още не е представил политическата част на плана. Но отделни негови аспекти показват, че той ще наблегне на икономическия мир и ще заобиколи или пренебрегне отдавнашната цел на палестинците да си извоюват независимост. Решението за две държави продължава да се радва на широка подкрепа в международната общност.

На срещата си със съветниците на американския президент йорданският крал Абдула Втори изрази ангажираността на страната си с решението за две държави, като показа, че има разминаване с позицията на американската администрация и породи съмнения, че екипът на Тръмп ще спечели скептичните арабски държави на своя страна.

Денис Рос, който е ветеран в процеса на близкоизточните преговори, каза, че изгледите за успех на плана са неясни, имайки предвид "многото неизвестни", които могат да отложат за неопределено време представянето му.

По-специално, ако Нетаняху залитне още повече вдясно по време на предизборната си кампания, за да привлече избиратели, като обещае отново да анексира еврейските селища на Западния бряг, "политическата ситуация ще стане още по-сложна . . . и това ще направи по-трудно за арабските лидери да приемат каквото и да е".

Но според Рос Тръмп придава особено значение на това мирно споразумение и се старае да постигне резултати. Ако американската администрацията успее да се откаже от заклеймения лозунг за "икономически мир" и представи форума в Бахрейн като стъпка към "икономическо стабилизиране" с помощта на богатите страни от Персийския залив, постоянното протакане на по-деликатната политическа част от плана (с въпроса за статута на спорния Ерусалим и съдбата на палестинските бежанци) може да проработи в негова полза.

"Може да стане трудно за палестинците да отхвърлят проектите за възстановяване и развитие, имайки предвид финансовата криза, дестабилизираща в момента Западния бряг и ивицата Газа", каза Рос.

На този ранен етап лишеното от средства палестинско ръководство "казват "не" само на подобряването на ужасното икономическо положение в Газа и на Западния бряг . . . , а този въпрос може да се реши, без те да правят никакви политически отстъпки".

При това палестинците заявяват, че няма да участват на форума в Бахрейн, като не приемат параметрите на конференцията и ролята на САЩ като посредник. Палестинският президент Махмуд Абас и неговото правителство в Палестинската автономия на Западния бряг прекъсна връзките си с Белия дом, след като Тръмп призна спорния Ерусалим за столица на Израел през декември 2017 г.

Израел завзе Източен Ерусалим през 1967 г. и го анексира към столицата си. Въпреки че Тръмп заявява, че решението му не определя окончателните граници на града, палестинците видяха в него несправедлива подкрепа за Израел. Спирането на американските помощи и затварянето на палестинското дипломатическо бюро във Вашингтон още повече засилиха подозренията им.

По БТА.

mediapool.bg